ÄR MIN KATT ÖVERVIKTIG?

Är min katt överviktig?
Är min katt överviktig?

Övervikt hos husdjur är ett stort problem som kontinuerligt växer. Så mycket som nästan av hälften av våra hundar och katter drabbas av fetma*. Och även om djuren antagligen själva inte bryr sig så mycket om det buktar ut lite här och var bör du som husdjursägare ta problemet på största allvar. 

HUR VET DU OM DIN KATT ÄR ÖVERVIKTIG? 

I vissa fall kan du se det med blotta ögat, men din katt kan definitivt gå runt och vara överviktig utan att du har en aning om det. Katter anses vara överviktiga när de väger 10 - 20 % mer än sin idealvikt*. Men det kan vara lätt att missa, särskilt om vikten ökar kontinuerligt över en längre tidsperiod. Därför är det viktigt att göra något aktivt för att löpande ha kontroll över kattens vikt. Du kan göra detta på två sätt:

  • Känn dig fram. Om du inte känner din katts revben (och om midjan inte längre kan ses) så är din katt överviktig. 
  • Väg din katt regelbundet och håll ett öga på den i ett par veckor om vikten ökar. Om den gör det är din katt antagligen överviktig. 

ÖVERVIKT STARTAR TIDIGT 

Redan från det att din katt är kattunge ska man vara strikt med maten och se till att katten håller sig smal. Det kan låta överdrivet, men övervikt hos katter kan ofta spåras tillbaka till när den var en kattunge. Om du ger din kattunge för mycket mat kommer den att utveckla ett större antal fettceller än normalt matade kattungar, och denna mängd kan därefter inte ändras igen. Du gör alltså din kattunge mottaglig för fetma genom att mata den för mycket. 

ORSAKEN TILL ÖVERVIKT HOS KATTER

Det kan finnas flera anledningar till att din katt är överviktig, men i de allra flesta fall beror det på för stort kaloriintag och för lite motion. Fundera över följande:

  • Ger du din katt för mycket mat? Har din katt obegränsad tillgång till mat?
  • Får den rätt foder? Innehåller den mat du ger den idag för många kalorier?
  • Får din katt uteslutande torrfoder? Katter som inte äter något annat tenderar att konsumera för många kalorier.
  • Är din katt uttråkad eller stressad? Båda dessa faktorer kan få katter att börja tigga mat, vilket du kan missta för hunger. 
  • Rör sig din innekatt för lite i förhållande till kaloriintaget? 
     

Om din katt är senior rör den sig av naturen mindre, har lägre ämnesomsättning och riskerar därför att bli överviktig. Dessutom förekommer övervikt ofta hos kastrerade katter. 

KONSEKVENSER FÖR ÖVERVIKTIGA KATTER

Din katts förväntade livslängd förkortas om den är överviktig, vilket primärt beror på de många följdsjukdomar som övervikt kan medföra. Hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, leversjukdomar, diabetes, mag-tarmsjukdomar, ledproblem, hudsjukdomar och matsmältningsbesvär för att bara nämna några. Överviktiga katter kommer dessutom att löpa större risk vid anestesi och operationer och ha ett generellt nedsatt immunförsvar. Gör dig själv och din katt en tjänst och håll ett öga på vikten. 

VAD GÖR DU OM DIN KATT BLI FÖR TJOCK?

Kontakta din veterinär och initiera ett viktminskningsprogram. Detta innebär att din katt måste banta och följa en plan för daglig motion. Det är oerhört viktigt att du följer dietplanen till punkt och pricka, undviker godis och löpande låter en veterinär undersöka den. Om du ska förebygga övervikt ska du fokusera på din katts foder och säkerställa att fodret är anpassat efter kattens ålder och aktivitetsnivå.

VAD FÅR MIN KATT ÄTA?

Förutom att hålla ett öga på dieten är det viktigt att se till att katten inte äter vissa livsmedel. Nedan hittar du en lista över 20 livsmedel din katt inte ska äta:


Källa *https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/kat/overvagt-hos-kat/