Skip to main content
Shape Created with Sketch.

Hitta återförsäljare

Search form
Change Country
  • Produkter
    • Alla
    • Katt
    • Hund
    • Hemmet
  • Parasiter
    • Alla
    • Fästingar
    • Loppor
    • Löss
    • Maskar
  • Husdjursuniversum
  • Vanliga frågor och svar
  • Hitta återförsäljare
  • Kontakta
Frontline Denmark Facebook
SELECT YOUR LOCATION
Africa & Middle East
Africa & Middle East
Asia & Pacific
Asia & Pacific
Europe
Europe
South America
South America
North America
North America
Israel
South Africa
Türkiye
Australia
China (中国)
India
Japan (日本)
New Zealand
Taiwan ( 台灣)
Frontline Thailand Thailand
Austria
Belgique
België
Cyprus
Danmark
Deutschland
España
France
Hrvatska
Italia
Frontline Latviski Latviski
Magyar
Nederland
Polska
Portugal
Schweiz
Slovenija
Slovensko
Srbija
Suisse
Suomi
Sverige
United Kingdom
Česká republika
България
Россия
Румыния
Argentina
Brasil
Chile
Mexico
USA

Fler artiklar

Fästingar
Fästingar
Fästingar
Fästingar

Fästingar

Antalet fästingar har exploderat

I takt med att klimatet blir allt varmare har fästingen spridit sig över ett enormt område. Idag kan du mycket väl stöta på fästingen i din egen trädgård – de reser nämligen som fripassagerare på vilda fåglar.

Till utseendet är fästingen mer lik en spindel än en insekt, vilket beror på att den ingår i spindelfamiljen och därmed är besläktad med spindlar. Fästingar älskar fukt och hatar torka. Därför lever de i skogen där det är fuktigt, antingen på sitt värddjur eller sittandes på vakt i det höga gräset i väntan på att en lämplig värd ska komma förbi – till exempel ett rådjur, en människa eller kanske en hund. Om du promenerar ute i naturen med din hund riskerar ni båda att få med er en fästing hem. Forskarna misstänker att det finns ett samband mellan svettmängd, blodgrupp, kroppstemperatur, doft och antal fästingbett.

Fästingens liv och utveckling

Fästingen livnär sig på sitt värddjurs blod. En fästing måste ha mellan 2 och 3 blodmåltider under sin livstid. Den första får den vanligtvis från mindre djur som harar, ekorrar eller kanske en fågel. Den sista kommer ofta från vilt, hundar eller kanske en människa.

Faktum är att fästingar har registrerats på 100 olika djurarter här hemma. När de vuxna fästingarna har ätit sig mätta och belåtna – ofta över 7-10 dagar – faller de av och lägger ca 2 000 - 3 000 ägg. Det tar ca 3 år för ett fästingägg att bli en ny, fullvuxen blodsugare. När fästingen är full av blod kan den ha växt till en storlek på upp till 1 cm och då har den också ökat sin vikt upp till 300 gånger. 

Fästingar på hundar - farligt eller ofarligt?

Eftersom de flesta hundar är aktiva i grönområden och skogar löper de stor risk att drabbas av fästingar. Även om många fästingbett är ofarliga är det ändå alltid en bra idé att kontrollera sin hund för fästingar och fästingbett efter promenaden. Om olyckan är framme kan din hund faktiskt bli sjuk.

Det är inte utan anledning som många hundägare använder just sökorden ”fästingbett hund” online. Fästingar kan smitta hundar (och människor) med en rad mycket obehagliga sjukdomar som borrelia, anaplasmos och TBE (fästingburen encefalit). 

Vad är borrelia?

Borrelia är en sjukdom som kan ge upphov till många symtom som är obehagliga för hunden, som till exempel:

  • trötthet
  • njursvikt
  • ömma leder
  • beteendeförändringar.

Smittan överförs inom några dagar, men symtomen uppträder först 2-18 veckor efter det att din hund blivit smittad. Om din hund har drabbats av borrelia ska ni uppsöka veterinär. Veterinären kommer att behandla hunden med antibiotika och chanserna är goda att hunden återhämtar sig från fästingbettet. Men hunden MÅSTE behandlas. En obehandlad borreliainfektion kan medföra stora negativa konsekvenser för hunden som till exempel ledinflammationer.  Generellt är borrelia svår att diagnostisera och kräver flera laboratorietester av din hunds blod. Du kan vaccinera din hund mot borrelia från fästingbett, men det är bäst att vara på den säkra sidan och använda ett förebyggande medel mot fästingar.

Vad är anaplasmos?

Anaplasmos är en annan sjukdom din hund kan smittas av via ett fästingbett. Det kan ta upp till fjorton dagar från det att din hund blivit biten till det att symtomen uppträder. Symtomen på sjukdomen är till exempel:

  • feber
  • slöhet
  • stelhet
  • hälta
  • ömhet

I sällsynta fall kan sjukdomen även medföra:

  • kräkningar
  • diarré
  • blödningar

Om din hund uppvisar dessa symtom ska du ta den till veterinären. Veterinären kommer att behandla hunden med antibiotika och smärtstillande medel mot symtomen efter ett fästingbett. Även denna sjukdom är svår att diagnostisera. Det är alltid en bra idé att diskutera förebyggande behandling med veterinären. Det finns inget vaccin mot anaplasmos och därför är det viktigt att din hund redan från början behandlas förebyggande mot fästingbett.

Även katter kan smittas av anaplasmos via ett fästingbett, men det är betydligt mer ovanligt att katter drabbas av anaplasmos genom närkontakt med fästingar. 

Vad är TBE?

Fästingburen encefalit – även kallad TBE – är en mycket allvarlig sjukdom som fästingar kan överföra till både hundar och människor. Sjukdomen är särskilt utbredd i Skandinavien men finns också i Ryssland och Österrike. Symtomen uppträder 7-10 dagar efter det att du eller din hund har blivit smittade. Symtomen är desamma hos människor och djur, till exempel:

  • hög feber
  • förvirring
  • kramp
  • förlamning

Om din hund uppvisar något eller några av symtomen ovan ska du omedelbart uppsöka veterinär. Det finns inget vaccin till hund och katt eller effektiv behandling av sjukdomen. Veterinären kommer att kunna ge hunden dropp och antiinflammatoriska och smärtstillande medel. Men till exempel antibiotika fungerar inte eftersom TBE är ett virus. Den bästa behandlingen är förebyggande behandling mot fästingbett. 

Fästingbetts utseende - hur ser ett fästingbett ut?

Det första tecknet på att du eller din hund har blivit biten av en fästing visar sig som en liten röd fläck på huden. Den kan vara ganska svår att upptäcka eftersom fästingar är mycket små innan de sugit sig fulla av blod. När fästingen suger blod växer den och blir mer uppenbar. Du kommer då att kunna se både fästingens kropp och huvud.

Som nämnts tidigare trivs fästingen bäst där det är varmt och fuktigt och den biter sig också helst fast på fuktiga partier på kroppen, som till exempel armhålorna och skrevet. När fästingen biter sig fast överför den samtidigt ett ämne som har en bedövande effekt på värden. Därmed kan den lugnt sitta och suga blod utan att upptäckas. Till skillnad från andra insekters bett orsakar inte fästingbett vätskande sår. Fästingen biter heller inte flera gånger, utan bara en gång.

 Om fästingen bär på borreliabakterier kommer du sannolikt att kunna urskilja ett rött utslag. Det kan bildas en inflammation i ett fästingbett. Man kan försöka att rengöra det hemma med flytande klorhexidin, men blir området större och börjar vätskas ska man uppsöka en veterinär.

Utslaget visar sig oftast 1-4 veckor efter det att fästingen har överfört infektionen. I vissa fall kan utslaget klia och svida. Om du upplever ett sådant utslag ska du uppsöka läkare.
5-5-regeln kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att uppsöka läkare. Om du fem dagar efter ett fästingbett får ett utslag som är fem centimeter eller större ska du uppsöka läkare, eftersom du då med största sannolikhet har drabbats av en borreliainfektion.

Vad skiljer ett myggbett från ett fästingbett?

Det är lätt att avgöra vad som är ett myggbett och vad som är ett fästingbett. Först och främst kommer inte ett fästingbett att (omedelbart) orsaka klåda och irriterad hud, till skillnad från ett myggbett och andra insektsbett. Samtidigt som myggan sticker sprutar den in ett protein i huden om förhindrar blodet från att koagulera. Det är denna process som orsakar de hudirritationer vi förknippar med myggbett. Men fästingen är annorlunda. Fästingens saliv innehåller ett ämne som dämpar hudirritationer. Detta är väldigt smart – och en av de stora skillnaderna mellan myggbett och fästingbett – eftersom det innebär att fästingen inte upptäcks så lätt när den kalasar på värdens blod. Det är bara när fästingen tas bort eller själv släpper som huden blir rödaktig, svullen och börjar klia. Myggbett uppträder på huden som små rödaktiga "bulor" om kliar och irriterar huden. 

Fästingbett på katter – vad ska jag vara uppmärksam på?

Fästingen biter sig vanligtvis fast på samma ställen som på hundar, nämligen i ansikte, hals, öron, tassar och ben. Katter blir lyckligtvis inte sjuka av fästingbett. Men de kan, precis som hundar, bära med sig fästingarna hem och flytta över dem till människor, med allt obehag som ett infekterat fästingbett innebär. Så får du INTE avlägsna en fästing!

Vad ska du då göra om hunden eller katten blivit fästingangripen? Du ska i alla fall definitivt INTE försöka greppa fästingen med fingrarna och rycka loss den. Denna metod kommer sannolikt bara att leda till att fästingens bakkropp slits av, medan mundelarna sitter kvar i bettet. Smörj heller inte in fästingen eller bettet med bensin eller nagellack. 

Skaffa dig en fästingplockare eller en pincett

Det är däremot alltid en bra idé att vara två när en fästing ska avlägsnas från en hund eller katt. En kan hålla fast hunden eller katten så att den blir lugn medan den andre kan avlägsna fästingen. Sök igenom hundens eller kattens päls och när fästingen har hittats särar man på pälsen och placerar en fästingplockare kring fästingen, så nära husdjurets hud som möjligt. Dra ut fästingen i en snabb och jämn rörelse och kontrollera att du verkligen avlägsnat hela krypet och att fästingens huvud inte sitter kvar i bettet. Du kan även använda en pincett.  Samma teknik gäller då – greppa tag om fästingen så nära husdjurets hud som möjligt. Rikta pincetten så att den ligger horisontellt längs huden och grip om fästingen så långt ner på den som möjligt. Kom ihåg att pincettens spets måste vara tillräckligt liten för att du ska kunna få ett ordentligt grepp om fästingen.

Det är nästan aldrig en god idé att använda fingrarna, eftersom du då riskerar att mosa fästingen och inte få ut hela.

När fästingen är avlägsnad bör man rengöra såret och desinficera fästingplockaren/pincetten.

Skydda din hund eller katt med Frontline

Om du använder Frontline på din hund eller katt skyddar du den i 2-4 veckor efter varje behandling. Frontline är lättanvänt och besvärar inte dina fyrbenta vänner. Sära på pälsen mellan skulderbladen och töm ut pipettens innehåll där. Nu är din hund skyddad mot fästingar (och loppor) i fyra veckor och din katt i fyra veckor. Frontline kan användas till både hund och katt. Men kom ihåg att välja en Frontline-produkt som är anpassad efter hundens eller kattens vikt.

Frontline är ett receptfritt läkemedel som säljs på apotek.

Läs mer

Se alla artiklar
Har du läst din hunds horoskop?
Hundliv

Har du läst din hunds horoskop?

Förstår du hundspråk?
Hundliv, Hundhälsa

Förstår du hundspråk?

Hur gammal är min hund egentligen?
Hundliv, Hundhälsa

Hur gammal är min hund egentligen?

Är min hund överviktig?
Hundliv, Hundhälsa

Är min hund överviktig?

3 roliga hundlekar
Hundliv, Hundhälsa

3 roliga hundlekar

Hundglass – 4 läckra recept för din hund
Hundliv, Hundhälsa, Valpigt

Hundglass – 4 läckra recept för din hund

De 10 mest allergivänliga hundarna
Hundliv, Hundhälsa, Valpigt

De 10 mest allergivänliga hundarna

Hemgjord hundleksak som kommer att få din hund att älska dig
Hundliv, Valpigt

Hemgjord hundleksak som kommer att få din hund att älska dig

Guide: Så skyddar du ditt husdjur under jul och nyår
Hundliv, Kattliv

Guide: Så skyddar du ditt husdjur under jul och nyår

Skydda ditt hem mot smutsiga tassar
Hundliv, Valpigt

Skydda ditt hem mot smutsiga tassar

Skydda din hund – dessa 6 faror ligger och lurar under hösten
Hundliv, Hundhälsa, Valpigt

Skydda din hund – dessa 6 faror ligger och lurar under hösten

Din hund ska också få smaka – är det jul så är det!
Hundliv, Valpigt

Din hund ska också få smaka – är det jul så är det!

Är fästingar och skinnbaggar samma sak?
Hundliv, Kattliv

Är fästingar och skinnbaggar samma sak?

Nedstängningen öppnade våra ögon för husdjuren
Hundliv, Kattliv

Nedstängningen öppnade våra ögon för husdjuren

Pälsen är inte allt när det gäller vård och skötsel av ditt husdjur
Hundliv, Kattliv

Pälsen är inte allt när det gäller vård och skötsel av ditt husdjur

Så tar man bäst hand om sitt husdjur i kylan
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Så tar man bäst hand om sitt husdjur i kylan

Loppor kan leda till följdsjukdomar hos ditt husdjur!
Hundliv, Kattliv

Loppor kan leda till följdsjukdomar hos ditt husdjur!

GUIDE: Använd rätt preparat för ditt husdjur
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

GUIDE: Använd rätt preparat för ditt husdjur

7 tecken på att ditt husdjur älskar dig
Hundliv, Valpigt, Kattliv, Lille Katt

7 tecken på att ditt husdjur älskar dig

OBS – Dessa giftiga växter får ditt husdjur INTE äta!
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

OBS – Dessa giftiga växter får ditt husdjur INTE äta!

Guide: Så hittar du fästingar på ditt husdjur
Hundliv, Valpigt, Kattliv, Lille Katt

Guide: Så hittar du fästingar på ditt husdjur

Fästingarna närmar sig
Hundliv, Kattliv

Fästingarna närmar sig

Vem är fästingens värsta fiende?
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Vem är fästingens värsta fiende?

Coronavirus och husdjur
Hundliv, Kattliv

Coronavirus och husdjur

Vägledning: Så kontrollerar du om ditt husdjur har loppor
Hundliv, Valpigt, Kattliv, Lille Katt

Vägledning: Så kontrollerar du om ditt husdjur har loppor

Så här gör du hemgjort hundgodis!
Hundliv, Tips och råd

Så här gör du hemgjort hundgodis!

Test din viden om lopper
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Detta visste du inte om loppor

Har ditt husdjur (OCH DITT HEM) fått loppor?
Hundliv, Kattliv

Har ditt husdjur (OCH DITT HEM) fått loppor?

Trivs ditt husdjur?
Hundliv, Kattliv

Trivs ditt husdjur?

Våren och fästingarna är på väg
Hundliv, Kattliv

Våren och fästingarna är på väg

Semester med hunden – Semestertips och checklista
Hundliv, Valpigt

Semester med hunden – Semestertips och checklista

3 goda råd kring hundträning
Hundliv, Valpigt, Tips och råd

3 goda råd kring hundträning

Är du redo för vårens fästingar?
Hundliv, Kattliv

Är du redo för vårens fästingar?

Bra hundnamn för både hane och tik
Hundliv, Valpigt

Bra hundnamn för både hane och tik

Fjällvandra med hunden – Våra 14 bästa tips
Hundliv, Tips och råd

Fjällvandra med hunden – Våra 14 bästa tips

Hund och katt i sängen – Go or no go?
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Hund och katt i sängen – Go or no go?

Hundar ska badas och tvättas, men inte så ofta som du tror
Hundliv, Hundhälsa, Valpigt

Hundar ska badas och tvättas, men inte så ofta som du tror

Så blir du av med hundhår i ditt hem
Hundliv, Valpigt, Tips och råd

Så blir du av med hundhår i ditt hem

Hundtassar – ett känsligt område
Hundliv, Tips och råd

Hundtassar – ett känsligt område

Vaccination = omtanke om din egen och andras hund
Hundliv, Hundhälsa

Vaccination = omtanke om din egen och andras hund

Så avlägsnar du fästingar från ditt husdjur
Hundliv, Kattliv

Så avlägsnar du fästingar från ditt husdjur

21 saker hundar inte ska äta
Hundliv, Hundhälsa, Tips och råd

21 saker hundar inte ska äta

Lilla fästingplockarskolan
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Lilla fästingplockarskolan

5 tips som gör hundbadet roligare
Hundliv, Valpigt, Tips och råd

5 tips som gör hundbadet roligare

Sitt, ligg, stanna, kom! Hundträning för busiga hundar
Hundliv, Valpigt

Sitt, ligg, stanna, kom! Hundträning för busiga hundar

14 tips till dig som väntar valp
Hundliv, Hundhälsa, Valpigt

14 tips till dig som väntar valp

Om mask och avmaskning av hundar
Hundliv, Hundhälsa

Om mask och avmaskning av hundar

10 populära hundraser i Sverige
Hundliv, Tips och råd

10 populära hundraser i Sverige

Reseregler och tips för lurviga globetrotters
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

Reseregler och tips för lurviga globetrotters

Semesteraktiviteter med ditt husdjur
Hundliv, Kattliv

Semesteraktiviteter med ditt husdjur

Ska du fira semester med ditt husdjur?
Hundliv, Kattliv

Ska du fira semester med ditt husdjur?

Topp 10 jakthundar
Hundliv, Tips och råd

Topp 10 jakthundar

5 goda råd i sommarvärmen
Hundliv, Kattliv, Tips och råd

5 goda råd i sommarvärmen

Vet du när det är högsäsong för loppor?
Hundliv, Kattliv

Vet du när det är högsäsong för loppor?

Problem med loppor och fästingar? Se vårt sortiment för bekämpning av parasiterna här!

Se sortiment

Behöver du hjälp?

Kontakta oss
  • Läs mer:
  • Produkter
  • Husdjursuniversum
  • Parasiter
  • Vanliga frågor
  • Hitta återförsäljare
Frontline Denmark Facebook

Om det är något, du saknar på vår hemsida, är du välkommen att kontakta oss:

Kontakta
  • Integritetspolicy
  • Ansvarig utgivare
  • Användarvillkor

© Boehringer Ingelheim 2023

Boehringer Ingelheim Logo