FJÄLLVANDRA MED HUNDEN – VÅRA 14 BÄSTA TIPS

FJÄLLVANDRA MED HUNDEN
FJÄLLVANDRA MED HUNDEN

Var kan man fjällvandra med hunden? Hur förbereder man sig? Och vad ska man tänka på?
Hundar älskar att vistas på fjället där de får upptäcka nya dofter och uppleva milsvida vyer tillsammans med sin husse eller matte. Här kommer våra bästa tips till dig som funderar på att fjällvandra med din hund.
 

1. Bästa perioden att fjällvandra med hund

När det gäller vilken period som är bäst är de flesta hundägare överens om att det är slutet av augusti och september som gäller.

För det första är det inte är lika många vandrare och hundar på lederna som under högsommaren, vilket gör det lättare att hitta boende, sen får hundar gå lösa på många vandringleder efter den 20 augusti så länge de är väldresserade. Kolla upp vad som gäller just där ni planerar att vandra.
 

2. Bästa området för att fjällvandra med hunden

Vi ger konkreta tips på vandringsleder längre ner i listan, men vilket område som passar bäst för hunden går inte riktigt att svara på eftersom det beror på så många olika faktorer.
Egentligen kan man säga att det går lika bra överallt. De flesta som fjällvandrar med hund väljer dock de södra fjällen eftersom det är enklare att ta sig dit med bil. Tåg till Lappland kan bli besvärligt eftersom varken ligg- eller sovkupéerna tillåter husdjur.
 

3. Boka hundrum på fjällstationerna i tid

Det ska inte vara några problem att hitta övernattning för vandrare som har hundar. Alla Svenska turistföreningens fjällstationer har rum där man får övernatta med hunden, men dessa hundrum är populära så man bör se till att förboka i god tid.

Även i Svenska Turistföreningens fjällstugor kan man övernatta med sin hund. Det finns alltid en eller fler rum där hundar är tillåtna i de stora stugorna och ibland även i de mindre.
Tyvärr går dessa stugor inte att förboka. Är hundrummen slut när man kommer fram så gäller det att vara flexibel. Oftast löser man det genom att hunden får övernatta tillsammans med de hundar som redan har rum och ägaren tar ett rum utan hundar. På STF säger man att det alltid löser sig eftersom folk hjälps åt.

På Svenska turistföreningens hemsida kan ni välja det område och sen se vilken typ av boende som finns på de olika vandringslederna.
 

4. Tälta med hund

Om ni hellre tältar så bör ni se till så att ni har ett vattentätt tält. I och med att andra vandrare även kan vara hundrädda eller allergiker är det smidigt om ni är oberoende av skärmskydd och stugor. För många hundar räcker det gott och väl med ett tält där de kommer undan mygg och får lite extra värme.

På mindre utsatta platser kan vattenpelare 1500-2000 räcka, men om ni vill tälta mitt på fjället bör ni ha ett tält med vattenpelare 3000.
 

5. Avmaskning och pass

Ska du vandra med hunden utomlands över till t.ex. Norge krävs hundpass och dokumenterad avmaskning mot dvärgbandmask 24-120 timmar innan ni vandrar in.
 

6. Var noga med vad som gäller där ni ska vandra

Olika länder och områden kan ha olika regler. På vissa vandringsleder som går i eller igenom nationalparker kan det vara hundförbud, på andra kan det vara koppeltvång. Kolla upp vad som gäller i förväg.
 

7. Förbered hunden inför vandringen

Nu kommer en lite längre punkt med tips på områden där ni kan vandra för att förbereda hunden inför vandringen.

Vi rekommenderar att börja mjukt och sen sakta men säkert öka belastningen så att du kan vara säker på att din hund verkligen hinner bygga upp en uthållighet och tålighet för att klara långa vandringar och den lite hårdare terrängen. Även om tempot inte är speciellt högt kan det bli slitage på leder, tassar och muskler. Ett slitage som går att förebygga.
Pröva även att tälta med hunden på tomten eller i närområdet några gånger om det är något ni planerar att göra under vandringen.

Ingen människa tycker hur som helst att det är kul att vandra när det börjar göra ont, likadant är det med hundar. Så ett tips är att börja med endagsvandringar i t.ex. Sveriges sydligaste fjäll, Tandövarden för att se hur din hund klarar utmaningen.
 


Tandövarden

  • 10 km
  • 3 timmar
  • 775 meter över havet



Tandövarden har en naturrik miljö med en gammal fin urskog och ett extremt sydligt beläget lågfjäll där naturen till stora delar är orörd.

Vandringen över toppen Tandövala(2) bjuder på en fantastisk utsikt sett till ansträngningen som krävs för att ta sig dit om man jämför med många andra leder.

Rutten leder in i naturreservatet med anslutning till toppen och startar från östra sidan vid stensundet(1). Tänk på att i de flesta naturreservat är det koppeltvång, men som första vandring med hunden kan det vara bra att börja med hunden i ett långt koppel.
Se en Google Earth-vy över hela Tandövarden här. 
 
Om Tandövarden går utan problem kan ni testa en lite längre dagstur i Stor-närfjället.



Stor-närfjället

  • 15 km
  • 5 timmar
  • 931 meter över havet



Leden startar vid Myrflodammen(1) och går genom dalgången mellan Stor-Närfjället och Lägerdalsfjället. Rutten bjuder på vackra dalar och fantastik utsikt. På några ställen blir det rejält stenigt så tänk på att din hund ska klara av det. Hade det varit en rutt på flera dagar skulle ett par skor till hunden varit vettigt för att skona tassarna från slitage.

Frontline har även utvecklat ett tassbalsam som skapar ett skyddande lager och hjälper utsatta tassar.
Halvvägs genom rutten når ni Närfjällsstugan(2). Där kan ni njuta av en spektakulär utsikt i alla väderstreck.

Vanligt för denna led är att man har två bilar och parkerar ena bilen vid Orrlidsvägen(4) för att sen köra till Myrflodammen och starta vandringen där. Om det inte finns möjlighet till det så kan ni gå från Orrliden till Myrflodammen längs med vägen, en promenad på ytterligare ca 5 km.
Se en Google Earth-vy över hela Stor-närfjället här. 

Har även denna vandringsled gått utan problem kan det vara dags att pröva på en flerdagarsvandring.


Jämtlandstriangeln

  • 47 km
  • 3 dagar
  • 1308 meter över havet (Punkt 3: Storsylen 1762 m.ö.h.)



Jämtlandstriangeln är en av de mest klassiska fjällvandringarna. Denna tur bjuder på otroliga vyer från en mängd dalar och toppar och går mellan ett antal stugor. Det innebär att provianter kan köpas på de flesta stoppen och ni bör klara er på ca 15-kilos packning per person eftersom det varken behövs tält eller stormkök. En mindre ryggsäck innebär dock att du behöver en större plånbok, så det är upp till er hur ni vill planera.

Ni utgår från Storulvåns fjällstation(1) och vandrar svagt uppför söderut till Sylarnas fjällstation(2) den första dagen. Därifrån kan ni välja att lägga en extra dag på att bestiga Syltoppen(3) västerut på ca 1700 meters höjd om det finns ork och om vädret tillåter.
Nästa etapp går till Blåhammaren(4) som ligger på dryga 1 000 meters höjd. Sista dagen går nedför igen tillbaka till Storulvån.

Den här turen går att variera på många sätt. Ni kan ta er söderut mot Helags och Ljungdalen, österut mot Gåsen och Vålådalen. Vill ni över gränsen till Norge måste ni komma ihåg att hunden behöver hundpass med ID-märkning och dokumenterad avmaskning mot dvärgbandmask.
Se en Google Earth-vy över hela Jämtlandstriangeln här.



8. Ta med tillräckligt med hundmat

Energiförbrukning på en vandring ser helt annorlunda ut jämfört med hemma. Med stor sannolikhet kommer din hund äta mycket mer än den gör hemma så se till att ta med tillräckligt med mat och energi.
 

9. Håll värmen

Beroende på vilken tid på året man vandrar, samt hur känslig hunden är, kan det vara bra att ha med sig ett regntäcke och ett värmetäcke.
När temperaturen börjar krypa under 10 grader, eller när det blåser ordentligt behövs varma kläder till både dig och hunden. Här ska ni också tänka på sittunderlag så att ni inte förlorar värme genom att sitta på den kalla marken.
 

10. Skydd för tassarna.

En liten försäkring för att inte behöva avbryta vandringen är att ta med ett par tasskydd eller tassbalsam som skapar ett skyddande lager och på så sätt minimera risken för onödiga olyckor. Fjället kan vara tufft för sköra tassar med vassa stenar och andra föremål som tassarna kanske inte är vana vid.
 

11. Om din hund får värmeslag

Det finns en liten risk att din hund får värmeslag. Vissa typer av hundar kan få värmeslag även i normala utomhustemperaturer. Vandring kan även vara utmattande och öka risken. Är det så att din hund börjar flämta ovanligt mycket, får torra och röda slemhinnor i ögon och mun, börjar bli vinglig, då kan din hund ha fått värmeslag. Andra symtom kan vara att hunden dreglar, får hög puls och blir förvirrad eller orolig.

Håll er då lugna, men ta er till en sval plats och se om ni kan få hunden att dricka vatten. Har ni någonting svalt att kyla ner hunden så lägg det runt kroppen. Blir inte hunden bättre efter en kort stund måste ni uppsöka veterinär.

Se till att ha närmaste jour-veterinärens nummer nära till hands.
 

12. Om din hund blir biten av en orm

Blir hunden biten av en orm i tassar eller ben, svullnar de snabbt upp och får ont. Då är det viktigt att hunden inte rör på dig eftersom det sprider giftet vidare i kroppen. Bär hunden om det är möjligt och kontakta veterinär.

De djur som blir bitna i nosen eller ansiktet kan få svårare att andas vilket i sin tur kan vara livshotande. Håll er lugna, men uppsök veterinär så fort som möjligt.

Läs mer om ormbett på Sveriges Veterinärförbunds hemsida.

Sannolikheten att din hund råkar ut för värmeslag eller ormbett är såklart låg, men att vara förberedd på det värsta kan rädda ett liv.
 

13. Tvätta hunden när ni kommit hem

När ni väl kommit hem kan det vara en bra idé att ge din hund ett ordentligt bad med hundschampo, och balsam spray för hundar.


14. Leta efter fästingar när ni kommit hem eller behandla hunden mot fästingar innan ni åker.

Det är också viktigt att ni ser efter så att inga fästingar har letat sig in i hundens päl under vandringen. Överväg att behandla hunden mot fästingar innan semestern börjat eftersom skyddet mot parasiter håller i upp till 5 veckor.


Nu är det bara att ge sig iväg och fjällvandra med din hund
När ni sen har gjort alla förberedelser på den här listan är det bara att ge sig iväg ut på äventyr. Att vandra tillsammans med sin hund och bästa vän är en upplevelse ni aldrig kommer att glömma.

Vi hoppas att ni får en fantastisk vandring!