DE 10 MEST ALLERGIVÄNLIGA HUNDARNA

DE 10 MEST ALLERGIVÄNLIGA HUNDARNA
DE 10 MEST ALLERGIVÄNLIGA HUNDARNA

Ge inte upp hoppet direkt även om du har diagnostiserats med allergi precis när du trodde att du skulle bli hundägare. Du ska dock inte heller rusa ut och köpa första, bästa allergivänliga hund. Fortsätt läsa så får du reda på varför. Nedan hittar du även en lista över de tio mest allergivänliga hundraserna. 

VAD MENAS MED EN ALLERGIVÄNLIG HUND? 

Att en hund är allergivänlig betyder att den inte lika enkelt som andra utlöser allergiska reaktioner. Tyvärr finns det dock inte några hundar som aldrig utlöser allergiska anfall – förutom då möjligen tyghundar. 

VARFÖR KAN HUNDAR FRAMKALLA ALLERGI? 

Till skillnad från vad man skulle kunna tro har längden på hundens päls inget att göra med hur pass allergivänlig den är. Den främsta anledningen till att vissa människor blir allergiska vid kontakt med hundar ligger i de döda hudceller – även kallade mjäll – som hunden avger. Hundraser som fäller mycket avger därför mer av dessa hudceller – allergener – som finns i luften inomhus samt i kläder, möbler etc. Ju mindre en hund fäller, desto mer allergivänlig är den alltså. 

ÄR DU TVEKSAM TILL OM DU SKA SKAFFA DIG EN ALLERGIVÄNLIG HUND?

Om du inte är säker på att en allergivänlig hund är lösningen för dig och din familj bör du/ni umgås med en allergivänlig hund hos en bekant eller en uppfödare och känna efter. Det finns som sagt naturligtvis inga garantier för att din allergi inte kommer att förvärras med tiden. Överväg därför noga om att skaffa hund verkligen är det rätta valet för er. 

10 ALLERGIVÄNLIGA HUNDRASER 

Lyckligtvis kan många allergiker utan större problem leva tillsammans med en allergivänlig hund. Om man badar den ofta, borstar den flera gånger i veckan och håller den borta från sovrummet – och eventuellt bara låter den vistas i en avgränsad del av hemmet – kan allergin eventuellt hållas i schack. Om du har bestämt dig för att skaffa dig en allergivänlig hund avråder vi dig från att skaffa en hanhund eller en mycket aktiv hund, eftersom dessa är mer riskabla för allergiker än mindre energiska hundar. 

Här följer en lista med 10 allergivänliga hundar:

  1. Coton de tuléar – bomullshund
  2. Shih tzu
  3. Pudel
  4. Papillon
  5. Kinesisk Crested
  6. Affenpinscher
  7. Bichon Havanais
  8. Yorkshireterrier
  9. Lhasa Apso
  10. Bishon Frisé

 

VAD SKA MIN HUND HETA?

Om du har skaffat dig en allergivänlig hund kan du hitta inspiration bland de mest populära hundnamnen här: