HUND OCH KATT I SÄNGEN – GO OR NO GO?

Hundar och katter i sängen – Go or no go?
Hundar och katter i sängen – Go or no go?

Många svenska familjer har en eller annanform av husdjur. De två mest populära är helt klart hunden och katten. Det är väldigt vanligt att hundarna och katterna använder familjens möbler precis som de andra medlemmarna i familjen, t.ex. sängen och soffan. Det är dock en fråga som skapar två läger, är det okej eller inte?

Kan du bli sjuk av att sova med din hund?
Många menar att det är ohygieniskt att sova med sina husdjur eftersom de inte har samma hygien som oss människor. Medan andra är mindre brydda över den aspekten och tänker att hundar och katten har en egen typ av hygienisk rutin som räcker gott och väl.

Diskussionen om husdjuren är ohygieniska eller inte blir lite oklar, men det är dock ett faktum att om du har din hund eller katt med dig i sängen när du sover så får du också katt- och hundhår på köpet. När det gäller de sjukdomar och parasiter som kan finnas på ditt husdjur behöver du inte oroa dig för att du ska bli smittad. Löss och loppor från hundar och katter kan inte leva på människor.

Med fästingarna finns det dock en risk att de går från husdjur till människa och även om löss och loppor inte kan hoppa över och leva på oss människor så är det något som inte är speciellt kul att ha i sängen. Så ta det säkra före det osäkra att behandla ditt husdjur med ett bekämningsmedel mot loppor, löss och fästingar.

Kan du få allergier
Det finns inga bevis på att du kan få allergier genom att låta dina husdjur sova i sängen. Men eftersom hundar och katter båda är djur som har speciella allergena ämnen i mjäll och saliv (som ofta sätter sig i pälsen), kommer koncentrationen av allergener att vara hög i din säng. Det finns dock inga tecken på att fler allergener i sängen ökar risken för allergi.

En bra idé kan vara att du borstar din hund ordentligt om du vill att den ska sova med dig. Vill du få bort ännu mer löst hår kan du bada och massera din hund eller katt med ett schampo skapat för husdjur.