GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA HUNDBÄDDEN

GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA HUNDBÄDDEN
GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA HUNDBÄDDEN

Ska din hund sova i din säng? Eller ska den ha en egen hundbädd? 
Det finns inte en fast regel som talar om vad som är rätt eller fel. Du måste själv bestämma vad du tycker känns bäst, säkrast och mysigast. Hunden kan emellertid sprida loppor och smuts i din säng, och den fäller ju också. Om du redan har bestämt dig för att din hund ska sova i sin egen hundbädd kan du läsa vidare för att få vägledning om hur du väljer det bästa alternativet. 

HUR HITTAR JAG DEN BÄSTA HUNDBÄDDEN?

Din hund sover mer än du gör och det är viktigt att du ger den en trygg och ostörd viloplats. Den bästa hundbädden är den som din hund trivs bäst i. Och var gör den det? Det ska vara en bädd som har rätt storlek, är mjuk och bekväm och placerad på en plats som inte är för varm. Fråga dig själv hur du gillar att sova ‒ när det gäller god nattsömn är hundars och människors behov inte så olika. Hundens bädd behöver inte vara dyr och den behöver faktiskt inte ens vara ny. Du har goda möjligheter att hitta en bra hundbädd på nätet eller i en second hand-butik, så länge du tar hänsyn till din hunds behov. Läs mer om de viktigaste sakerna du bör tänka på.

BEHÖVER HUNDAR HA EN HUNDBÄDD?

Det korta svaret är: Ja! Naturligtvis vill din hund gärna mysa med dig på soffan eller i din säng, men de behöver också sitt eget ställe. En lugn och ostörd plats, där den kan ligga mjukt och skönt utan att vara belamrad med leksaker, och där det inte plötsligt ligger ett annat djur. Precis som du gärna vill kunna lägga dig i din egen säng, kommer din hund att känna sig glad och trygg om den får sin egen hundbädd där den kan sova eller koppla av.

HUR STOR SKA HUNDBÄDDEN VARA?

Hundbäddens storlek beror helt och hållet på hundens storlek. Hundar finns i alla storlekar, från Chihuahua och Yorkshire Terrier till Broholmer och Grand Danois. Titta på din hund och välj en hundbädd som din hund kan ligga ner i och sträcka ut sig helt och som också känns som en trygg miljö för den när den rullar ihop sig. En hög, vadderad kant är både nödvändig och bekväm för din hund.

VAR SKA JAG PLACERA HUNDBÄDDEN?

Hundar är flockdjur och även när de sover eller vilar vill de ofta vara i närheten av sin familj. Precis som människor behöver hundar ibland en svalare miljö, så du ska kanske överväga om din vuxna hund ska ha två bäddar. En bädd på ett varmt ställe där hunden får vara en del av gemenskapen och en bädd på ett lugnare och svalare ställe.
Om din hund är en valp, och särskilt om den är ny i huset, är det en bra idé att placera hundbädden nära dig. Det handlar inte bara om att få den lilla valpen att känna sig trygg, utan det är också ett praktiskt sätt att hjälpa den att bli rumsren. Om den finns nära dig kan du direkt höra om den behöver gå ut ‒ och du kan se till att det finns tidningar och plast på golvet runtom så att du snabbt kan städa upp efter olyckor.

HUNDBÄDDEN: KVALITET OCH MATERIAL

Din hund lever sannolikt i minst 10 år, så det är bra om hundbädden håller lika länge. Köp inte en bädd av dålig kvalitet för att spara pengar, utan köp då hellre begagnat. 
Mjuka hundbäddar av tyg eller syntetiskt material är bra för din hund. Den tycker om att ligga mjukt och varmt. Se till att du väljer en hundbädd med avtagbart överdrag som tål maskintvätt. Överdraget blir snabbt smutsigt av jord, insekter och bakterier och kan dessutom börja lukta. Om du inte kan ta av överdraget regelbundet för att tvätta det bör du välja en annan hundbädd. Syntetiskt material kan vara extra praktiskt att rengöra eftersom man ofta kan torka av det med en trasa. De kan dock vara svalare än en hundbädd i tyg, så se till att din hund inte fryser ‒ lägg på en extra filt om det behövs.

En hundbädd i plast eller trä är till sin natur hård. Därför behöver du supplera med kuddar eller dynor och en eller flera filtar. Annars ligger din hund inte bekvämt. Själva korgen är mycket slitstark och tål att hunden biter eller river i hundbädden. Den är också väldigt lätt att rengöra, och du kan tvätta filtarna och kuddarna eller byta ut dem då och då.

HUR MYCKET SOVER HUNDAR?

En hund behöver mer sömn än vad du gör. Hur mycket beror på hur gammal din hund är, hur stor den är och hur aktiv den är under dagen. En bra tumregel är att en hund bör sova mellan 12 och 14 timmar per dygn. 

Större hundar behöver något mer sömn än små hundar. 

En valp behöver extra mycket sömn, precis som små barn. Du kan räkna med att din valp sover upp till 18 timmar per dygn, och när den växer minskar sömnbehovet till 12-14 timmar per dygn. 
När din hund sedan blir gammal behöver den mer vila och mer lugn och ro. Då kan den lätt behöva 14-16 timmars sömn per dag.

Hundar har en annan sömnrytm än människor. De behöver sova flera gånger om dagen. Människor tillbringar ca 25 % av sin sömntid i REM-sömn då vi bearbetar dagens upplevelser. Hundar tillbringar 10 % av sin sömntid i REM-sömn och behöver därför sova flera gånger för att kontinuerligt bearbeta dagens intryck. 

Ungefär hälften av din hunds sömn är nattlig och då sover den ungefär lika länge som du gör. Resten av sömntiden är utspridd över hela dagen då den tar flera små tupplurar.