SÅ BLIR DU AV MED HUNDHÅR I DITT HEM

SÅ BLIR DU FRI FRÅN HUNDHÅR I DITT HEM!
SÅ BLIR DU FRI FRÅN HUNDHÅR I DITT HEM!

Hundhår kan vara svårt att bli av med hemma. Man kan ofta få känslan av att man dammsuger hela tiden. I den här artikeln berättar vi varför hunden fäller och vad du kan göra för att minska fällandet.

Varför fäller hunden?
I grund och botten fäller hunden helt enkelt när den inte längre behöver pälsen. Man brukar säga att det finns två ordentliga fällperioder på ett år. Ena där hunden tappar sin vinterpäls och andra där den tappar sin sommarpäls. De flesta hundar fäller dock mer eller mindre under hela året. Vissa hundraser fäller mer än andra, det sker oftast hos de korthåriga raserna, medan de långhåriga hundraserna ofta får som hårkakor i sin långa päls om den inte borstas ordentligt.

Hur en frisk och bra hundpäls ser ut
Bortsett från det faktum att en blank och skinande yta är mer fint och inbjudande än en smutsig och fet är det viktigt att hålla koll på hundens päls eftersom det ofta kan berätta något om din hunds hälsa. Till exempel kan en hunds päls avslöja tecken på att den har fått loppor eller löss, eller ännu värre, den fruktade loppallergin.

Skapa en rutin med pälsvård
Det är en bra idé att introducera en pälsvård för din hund tidigt i åldern, annars kan det snabbt bli en tröttsam affär både för dig och din hund. Det bli en riktig  trevlig stund mellan dig och din hund om ni börjar i tid.

Om du tror att din hund fäller utöver det vanliga kan det vara en bra idé att ta ett bad och tvätta hundens päls med hundschampo. Det kommer att dra av det lösa håret och om du sedan behandlar hundens päls med loppmedel, så kan du förhindra att hunden attackeras av parasiter som fästingar, löss eller loppor i framtiden.

Kosten kan påverka hundens päls
En av de saker du kan göra som ägare, förutom att ha en bra rutin att borsta din hunds päls, är att se till att din hund har rätt kosthållning. Hundfoder är inte till för att bara göra din hund mätt, det måste vara sammansatt på ett sätt så att din hund får i sig den näring som behövs. Om din hunds päls ser ut att vara lite trist och glansfri, utan att det är p.g.a. en sjukdom eller annan anledning, så kan du överväga att lägga till extra omega-3 och omega-6 fettsyror i kosten. Det finns flera olika oljor på marknaden som är anpassade efter hundens behov.