GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA KATTBÄDDEN

GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA KATTBÄDDEN
GUIDE: SÅ HITTAR DU DEN BÄSTA KATTBÄDDEN

Behöver min katt verkligen en kattbädd? Den ligger ju ändå på stolen, soffan eller i min säng. Behöver den då en egen bädd? Ja, det gör den absolut, förutsatt att du hittar rätt kattbädd för din katt.

HUR HITTAR JAG RÄTT KATTBÄDD?

Du bör titta efter dessa 5 egenskaper när du väljer en kattbädd:

1. Privat gömställe
Katter känner sig sårbara när de sover, så de föredrar att bädden finns på en lugn, privat plats där de inte kan bli sedda eller störda. Leta efter en kattbädd som erbjuder gott om privatliv och som kanske är nästan helt inkapslad som en grotta. Det finns studier som visar att katter blir mindre stressade om de har en plats att gömma sig på när de sover. Och ju fler gömställen den har desto bättre.

2. Bekvämt
Katter sover och vilar mycket, och de gillar att ligga bekvämt. Det är nästan kattbäddens viktigaste egenskap: den ska vara bekväm. Välj något mjukt och vadderat, eller lägg en fleecefilt på bädden för att göra den extra mjuk.

3. Varm
Få katter kan motstå ett varmt krypin. En plats i solen. Platsen framför den öppna spisen. Värmeelementet. Om du redan har valt en bädd som är mjuk och har höga kanter eller är utformat som en koja, då är den förmodligen redan varm. Annars kan du placera bädden i en varm del av huset eller lägga en husdjurssäker värmefilt i kattbädden. Man kan också välja en kattbädd som är formad som en hängmatta och som kan monteras vid ett värmeelement ‒ total lyx.

4. En bra utsiktspunkt
Katter älskar att vila på ställen där de har fri utsikt över sin omgivning. Då kan de hålla utkik efter potentiella faror eller underhållning som tillfredsställer deras nyfikenhet. Vissa kattbäddar är redan gjorda så att de kan placeras på en pelare eller liknande. Annars kan du prova att placera bädden på ett högt ställe, t.ex. på en hylla, fönsterbräda eller längst upp i garderoben ‒ så länge katten har säker och enkel tillgång till kattbädden.

5. Tillgänglig
Det ska naturligtvis vara lätt att komma åt kattbädden. Den ska stå stadigt på underlaget och vägen dit ska vara utan saker som kan rulla eller välta. Det gör ingenting om bädden befinner sig högt upp ‒ katter hoppar otroligt bra. Det ska vara lätt för katten att ta sig in genom ingångshålet. 

BEHÖVER KATTER HA EN KATTBÄDD?

Ja, din katt behöver faktiskt flera kattbäddar. Försök att lägga märke till hur många olika platser din katt ligger och sover på. Katter växlar mellan flera sovplatser eftersom det minskar risken för att parasiter som loppor och fästingar överlever och sprider sig i kattbädden. Därför är det bäst att ge dem flera kattbäddar lite varstans i hemmet ‒ och kom ihåg att rengöra dem ordentligt eller slänga dem i tvättmaskinen när de inte används. 

HUR STOR SKA EN KATTBÄDD VARA?

Katter sover på flera olika sätt. Ibland rullar de ihop sig ordentligt, ibland sträcker de ut sig så mycket att de till och med sträcker ut tårna på tassarna. En kattbädd behöver inte vara särskilt stor. De flesta katter gillar att ligga trångt, så du kan med fördel välja en bädd som inte är mycket större än katten när den rullar ihop sig. Ett annat alternativ är att välja en sovplats som ligger högt. I så fall kan kattbädden bestå av en platta som är mjukt polstrad och som är stor nog för att katten ska kunna sträcka ut sig.

VAR SKA JAG PLACERA KATTBÄDDEN?

Det finns tre tumregler för var du ska placera kattens bädd. För det första, välj en lugn och ostörd plats. Sedan bör du titta efter om platsen är varm, t.ex. nära ett värmeelement eller vid ett fönster med sol. Om du hittar en hög, stabil och trygg plats så blir din katt lycklig.

KATTBÄDDEN: KVALITET OCH MATERIAL

Katter fäller och utekatter drar in smuts och parasiter. Se till att du väljer en kattbädd som är lätt att rengöra. Antingen med dammsugare och borste, eller i ett material som du kan tvätta i tvättmaskinen.
Fleece, ull eller bomull är material som katter älskar och som är praktiska och lätta att hålla rena.
Nästa steg är att hitta något som passar i ditt hem. Det finns så fantastiskt många färger och former att välja mellan, så när du har sett till att det praktiska är på plats, ska du hitta något som ser snyggt ut i ditt hem.

HUR MYCKET SOVER MIN KATT?

Katter sover genomsnittligt omkring 16 timmar per dygn. Det är en stor del av dygnet då de är sårbara och därför är det viktigt att de har trygga och bekväma platser att lägga sig på. När du nu har hittat en eller flera perfekta kattbäddar, vad gör du om katten inte vill använda dem? Ta först en titt på de 5 viktigaste punkterna för att välja kattbädd och placering och se om du kan göra något för att göra det mer inbjudande. 

Den nya fina bädden luktar kanske nytt och främmande. Det kan få din katt att undvika den eftersom den ”konstiga lukten” verkar lite skrämmande. Försök att lägga något med kattens doft inuti sängen (t.ex. en filt som den redan har sovit på eller en leksak som den leker med) för att göra den mer inbjudande. Eller använd lite kattmynta eller en spray med kattmyntedoft. Det är helt oemotståndligt för din katt!