5 POPULÄRA KATTRASER I SVERIGE

5 POPULÄRA KATTASER I SVERIGE
5 POPULÄRA KATTASER I SVERIGE

Funderar du på att skaffa en katt? Då finns det en hel del saker du borde tänka på först. Vilken typ av personlighet har de? Är de bra med barn? Hur länge lever dem?

VI HAR SAMLAT INFORMATION OM DE 5 MEST POPULÄRA KATTRASERNA I SVERIGE FÖR ATT SVARA PÅ JUST DESSA FRÅGOR OCH MÅNGA, MÅNGA FLER!

 • Maine Coon
 • Norsk skogkatt
 • Ragdoll
 • Sibirisk katt
 • Helig Birma

 


MAINE COON

 • Personlighet: Lugn och vänlig
 • Storlek: Den största tamkatten
 • Vikt: Honor: 4-7 kg, Hanar: 6-11 kg
 • Livslängd: 9-15 år
 • Allergi: Det finns inga indikationer på att Maine coons är lågallergena

Beteende & Personlighet - Hur är maine coon katter? 

Många kallar Maine coons för ”the gentle giant” som betyder den vänliga jätten. Precis som ragdolls är Maine coons fantastiska med barn och anpassar sig bra till många olika livsstilar och personligheter. De tar mer än gärna emot uppmärksamhet och tycker om att vara nära människor utan att för den delen vara krävande.

Maine coons älskar att jaga möss. Även om du inte har några möss hemma så ser de till att slipa på sina färdigheter och sätter sina stora tassar i arbete genom att jaga leksaker du kastar iväg. De tycker ofta om den här typen av lekar långt in i vuxenlivet. Vanligtvis föredrar de att hålla sig på marken, det är ju trots allt där jakten kommer ske.

Historia & Ursprung
Maine Coon har fått sitt namn dels från sin likhet till tvättbjörnen (raccoon) och dels för att de härstammar de från Maine, som ligger norr om New York. Där var de populära bond- och skepparkatter så tidigt som på 1800-talet. De som inte hade tvättbjörnens bruna päls kallades för Maine shags.

Det är en ras som utvecklats naturligt och tidigare än 1800-talet finns det inte mycket som dokumenterats. Vissa säger att vikingarna tog dem till Nordamerika långt innan Columbus begav sig ut på sin upptäcktsfärd. Andra säger att rasen är en avkomma från den franska drottningen Marie Antoinettes långhåriga katter som hon i förväg skickade till Amerika när hon planerade att fly undan den franska revolutionen.

Päls & Pälsvård
Deras lurviga päls är anpassad för att klara av Maine’s hårda och varierande klimat. Pälsvården kräver inte mer än två borstningar i veckan och om pälsen känns fettig eller om pälsen ser trådaktigt ut behövs ett bad eller dusch. Då är det viktigt att man har ett bra schampo som rengör ordentligt och löser upp fett. För att göra det lättare att borsta efteråt kan du använda mjukgörande balsam i sprayformat. Eftersom katten generellt sett är lugn och tillgiven underlättar det även övriga typer av vård och pälsvård.
 

Är din maine coon en utekatt finns det en risk att den med sin lurviga päls drar åt sig loppor, löss och fästingar. Det är inte omöjligt att innekatter också kan få parasiter via andra katter eller dina kläder, men då finns det speciellt utvecklade parasitpreparat som dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en maine coon allergivänlig?
Det snabba svaret är nej, de är inte allergivänliga. Maine coons är på många sätt underbara kompanjoner, men det finns inga indikationer på att de är allergivänliga.

Livslängd - Hur länge lever en maine coon?
Från en undersökning av svenska kattförsäkringar såg man att medianlivslängden var 12,5 år, att 3 av 4 Maine coons levde längre än 10 år och ungefär varannan levde längre än 12,5 år.

 


NORSK SKOGSKATT

 • Personlighet: Lugn och vänlig
 • Storlek: Medelstor
 • Vikt: Honor: 3-6 kg, Hanar: 5-10 kg
 • Livslängd: 12-16 år
 • Allergi: Det finns inga indikationer på att norska skogkatter är allergivänliga

Beteende & Personlighet - Hur är norska skogkatter?
Den norska skogkatten är lugn och vänlig. De trivs bra nära sin familj och tackar oftast inte nej till lite kli mellan öronen, även om de är mer självständiga än andra kattraser. Rasen kan också vara aningen återhållsamma när det kommer till främlingar.

En norsk skogkatt är vanligtvis äventyrslysten och modig. De är vana klättrare och ligger gärna så högt upp det går att komma i hemmet. Med ett arv som vildkatt ute i naturen så ryggar de heller inte tillbaka från vatten. Precis som de sibiriska katterna har norska skogkatter en nästintill vattenfrånstötande päls. Även om de älskar äventyr och utomhuslivet så är de även nöjda med en tillvaro i ett lugnt och tyst hem.

Historia & Ursprung
Den norska skogkatten har ett ursprung i Norge där de över århundraden överlevde som musjägare till bönder och andra som kunde tänkas byta husrum mot deras jakttjänster. Men deras historia går längre bak i tiden än så. Faktiskt tusentals år. Norska skogkatter kan ha framkommit på naturlig väg som en vildkatt, men det finns även teorier om att rasen togs hem av vikingar efter plundringståg över hela världen. Hur det faktiskt gick till förblir ett mysterium.

Precis som den siberiska katten förekommer de ofta i sagor och fabler, bl.a. från vikingatidens och asatrons mytologiska skrifter där gudinnan Frejas vagn blir dragen av sex enorma skogkatter.

Päls & Pälsvård
En norsk skogkatt står ut med sin långa och tjocka päls och den behöver borstas eller kammas en gång i veckan. Ett bad behövs inte speciellt oftare än när pälsen ser och känns fettig. Då bör du använda ett schampo som är anpassat efter just din katts behov.

Är din norska skogkatt en utekatt är det sannolikt att den med sin stora och tjocka päls blir ett bra hem för loppor, löss och fästingar. Då finns det parasitpreparat som är speciellt utvecklade för att döda parasiterna inom 48 timmar. Och för fästingar har vi även fästingborttagare.

Allergi - Är en norsk skogkatt allergivänlig?
Det kan vara bra att veta att allergiska reaktioner oftast uppstår genom antingen en katts päls eller saliv. Mer specifikt är det ett protein i saliven som heter Fel-D1. Norska skogkatter är på många sätt lik den siberiska kattrasen som har lägre av detta protein. Dock finns bara anekdotiska bevis där kattallergiker själva upplevt att skogkatten är mindre allergen än andra katter. Det finns alltså inga tydliga indikationer eller bevis för att den norska skogkatten skulle vara allergivänlig.

Livslängd - Hur länge lever en norsk skogkatt?
Norska skogkatter är generellt sett en kattras med god hälsa och ett långt liv på 12–16 år, men livslängden beror på deras kosthållning och omgivning.

 


RAGDOLL

 • Personlighet: Lugn och ömsint
 • Storlek: Medel
 • Vikt: Honor: 4-7 kg, Hanar: 5-9 kg
 • Livslängd: 12-17 år
 • Allergi: Underullsallergiker kan äga en ragdoll utan att få större reaktioner, men salivallergiker påverkas fortfarande

Beteende & personlighet - Hur är ragdoll-katter?
Många kallar ragdolls för den perfekta familjekatten. Deras tålamod samt lugna och tillgivna personlighet gör dem nämligen till en fantastisk katt kring barn.

En ragdolls personlighet är på många sätt lik hundars. Det är inte ovanligt att den väntar vid dörren när du kommer hem, följer med dig från rum till rum eller gosar in sig bredvid dig i soffan. Med positiv förstärkning kan de till och med lära sig tricks eller andra önskade beteenden. En ragdoll är alltså troligtvis inte en kattras för den som letar efter ett mer självständigt husdjur.

Till skillnad från många andra kattraser som avskyr vatten, dras ragdolls ofta till rinnande vatten och vatten generellt vilket gör det lättare att tvätta och schamponera dem. 

Historia & Ursprung
Ragdoll-katter härstammar från USA, där rasen blev godkänd först 1969, och kom sedan till England 1982.

På 1960-talet parade en uppfödare i Kalifornien ihop en helig birma med en vit långhårshona. I kullen fick man två brunmaskade mitted-hanar som sen igen parades ihop med en vit långhårshona. Avkomman från den linjen fick namnet "lightside". För att avkomman inte skulle påverkas av inavel började man att para ihop med en ny hona från rasen burma. Avkommorna från denna linje kallades "darkside" och från dessa två sidors korsningar härstammar dagens ragdolls.

Päls & pälsvård
Ragdoll på engelska betyder trasdocka och kattrasen har fått namnet från sitt ruffsiga utseende och för att de vanligtvis är helt avslappnade och passiva när de blir lyfta, precis som en trasdocka.

En raggdolls päls är ofta buskig och kan vara krävande. Speciellt när de fäller som mest under sommaren. Men den är också väldigt len och tovar sig inte lika lätt som andra katters pälser och eftersom katten generellt sett är lugn och passiv underlättar även det schamponeringen och alla andra typer av skötsel som t.ex. öron- och ögonrengöring.


Minst två gånger om året behöver en ragdoll badas eller duschas, men även oftare om du märker att pälsen blir fettig eller trådig. För att göra det lättare att borsta efteråt kan du använda ett mjukgörande balsam i sprayformat.

I.o.m. den långhåriga pälsen kan det vara ett härligt hem för diverse parasiter som loppor, löss och fästingar, men då finns det effektiva parasitpreparat som är speciellt utvecklade för katter och dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en ragdoll allergivänlig?
Ragdolls har väldigt lite underull, om ens någon överhuvudtaget. Det gör rasen allergivänlig för personer som inte är allergiska mot kattsaliv.

En kattallergiker är vanligtvis allergisk mot antingen kattens saliv eller deras underull som är ett inre lager av päls. Ragdollens avsaknad av underull betyder alltså att vissa kattallergiker, som endast har en allergi mot underullen av en katt, kan leva med och vara nära en ragdoll utan att få allergiska reaktioner.

Livslängd - Hur länge lever en ragdoll?
Den genomsnittliga livslängden för katter är 14 år. Det går så klart inte att veta exakt hur gammal din ragdoll kommer att bli, men enligt en studie skapad baserad på data från kattförsäkringar kan det variera från 15 ända upp till 25 år.
 


SIBIRISK KATT

 • Personlighet: Vänlig och öppen
 • Storlek: Medelstor
 • Vikt: Honor: 4-6 kg, Hanar: 5-9 kg
 • Livslängd: 9-15 år
 • Allergi: Vissa allergiker mot proteinet Fel-D1 som finns i katters saliv kan äga en sibirisk katt utan att få några större reaktioner, men katthårsallergiker reagerar fortfarande

Beteende & Personlighet - Hur är sibiriska katter?
”Deras hemland må vara kallt, men deras hjärta är varmt” är något som brukar sägas om sibiriska katter. Precis som ragdolls och Maine coon-katter är de fantastiska med barn och ofta väldigt vänliga mot människor de inte ens träffat tidigare.

Sibiriska katter är aktiva och lekfulla djur som tycker om att jaga leksaker som du kastar iväg. De tycker också om att leka med vatten, ett beteende som kan ha följt med från rasens tid som vildkatter för många, många år sedan.

Historia & Ursprung
Den sibiriska katten är en uråldrig ras som tros vara nutidens långhåriga katters urfader. De härstammar från Sibirien och fick därför sitt namn. Rasen kom till USA först år 1990, men har varit känd i cirka 1000 år och förekommer ofta i ryska folksagor.

Päls & Pälsvård
Den långa och tjocka pälsen är välanpassad till det kalla klimatet sibiriska katterna kommer ifrån och pälsen består av tre lager; övre täckhåret, mellanpäls och underull. Den är även mer resistent mot vatten än andra katters, men med ett bad så kan du utan problem schamponera och tvätta dem vid behov.

De bör kammas eller borstas några gånger i veckan för att undvika trassel och tovor. Du kan även använda ett balsam som mjukgör och gör det lättare att borsta.

Eftersom de är en vänlig och öppen kattras är andra typer av vård som t.ex. hudvård och tassbalsam inga problem.

Parasiter, löss och loppor som gömmer sig i den tjocka pälsen kan bli ett problem, speciellt under sommaren, men för det har vi utvecklat ett effektivt parasitpreparat som dödar parasiterna inom 48 timmar.

Allergi - Är en sibirisk katt allergivänlig?
Ja! Men innan du drar förhastade slutsatser bör vi förklara mer ingående. Ett vanligt missförstånd är att personer som är allergiska mot katter definitivt kan ha en sibirisk katt trots sin allergi. Det stämmer inte riktigt. Alla katter är allergena på en viss nivå, ingen är helt icke-allergen.

En allergi mot katter aktiveras oftast av katthåret eller saliven. I saliven finns ett protein som fått namnet Fel-D1 som skapar de allergiska reaktionerna, och de sibiriska katterna har mycket lägre mängder av detta protein än andra katter.

Livslängd - Hur länge lever en sibirisk katt?
Den sibiriska katten har generellt sett en bra hälsa, även om det till stor del avgörs genom kosten och omgivningen. Standardlivslängden ligger mellan 9 och ända upp till 15 år.
 


HELIG BIRMA

 • Personlighet: Mjuk och vänlig
 • Storlek: Mindre
 • Vikt: Honor: 3-5 kg, Hanar: 4-7 kg
 • Livslängd: 12-16 år
 • Allergi: Det finns inga indikationer på att heliga birmor är mindre allergena än andra katter

Beteende & Personlighet - Hur är heliga birmor?
Denna sällskapssjuka lilla krabat försöker vara involverad i de flesta aktiviteter, men är ändå mjuk och vänlig i sin närvaro. Den ställer inte heller krav på samma sätt som en siames skulle göra. En helig birma är väldigt bra med barn och har inga problem med att bli lyft och hållen i famnen, tvärtom är det något som oftast uppskattas.

Rasen är vanligtvis väldigt nyfiken och tycker om att utforska sin omgivning. Det är därför inte ovanligt att katten råkar bli instängd i olika rum – så se till att ta en extra titt innan du stänger dörren om du inte vet var din heliga birma är.

Historia & Ursprung
Hur heliga birmor faktiskt uppstod är inte dokumenterat, men som vi kan höra på namnet tros ursprungslandet vara Burma.

Legenden om rasen är att den har fått sina fantastiska drag från en blåögd gudinna. Den blev belönad med en gyllene päls och blåa ögon för sin trogna kärlek till templets präster och det sades att präster som dog återföddes till just heliga birmor..

Päls & Pälsvård
Den heliga birman har långt hår, men med en silkesartad textur. Den behöver borstas eller kammas ungefär en gång i veckan. Under våren fäller de som mest, då är det en bra idé att borsta oftare. Ett bad kan också hjälpa att lossa och få bort döda hårstrån, och är speciellt bra om och när pälsen ser och känns fettig. Då bör du använda ett fettlösande schampo.

Misstänker du att din heliga birma har loppor eller löss? Då finns det parasitpreparat från oss på frontline som framtagna för att skonsamt få bort parasiterna inom 48 timmar. Preparatet tar även bort fästingar, men för det finns också fästingborttagare.

Allergi - Är en helig birma allergivänlig?
Det snabba svaret är nej, de är inte allergivänliga. Heliga birmor är på många sätt fantastiska, men det finns inga indikationer på att de är lågallergena.

Livslängd - Hur länge lever en helig birma?

Heliga birmor är generellt sett en kattras med god hälsa och ett långt liv på 12–16 år, men livslängden varierar beroende på deras kosthållning och omgivning.