HUNDAR SKA BADAS OCH TVÄTTAS, MEN INTE SÅ OFTA SOM DU TROR

Hundar Du bad, men inte så ofta som du tror
Hundar Du bad, men inte så ofta som du tror

En missuppfattning som många hundägare har är att de ska bada sin hund oftare än vad som egentligen är bra. Ett annat missförstånd är att schampon för oss människor fungerar lika bra på hundar. Det här är två antaganden som inte stämmer och här kommer vi förklara hur det egentligen står till.

Varför ska hundar badas?
Varför hundar ska tvättas kan vara av flera olika skäl. Det kan t.ex. vara för att tvätta bort smuts, partiklar och fett. Har du en hund som älskar att springa i skogen så blir den oftast väldigt lortig, medan om ni bor i storstaden fastnar och samlas förorenade partiklar i pälsen över tid.

Du måste också tvätta och duscha din hunds päls för att bli av med loppor, löss och andra typer av parasiter.

Det är viktigt att inte använda schampon som är till för oss människor eftersom hundens pH-värde skiljer sig från vårt och våra schampon innehåller ofta parfymer som inte är bra för hundens hud. Det är därför man bör se till att använda ett schampo som är speciellt utvecklat för hundar. 

Hur ofta ska hunden badas? 
Här får du några riktlinjer för hur ofta du ska bada och tvätta din hund. Men som vi varit inne på tidigare kan olika hundars pälsvård skilja sig beroende på en rad olika faktorer.

  • Ofta är ett bad per månad tillräckligt för de flesta hundar.
     
  • Hundar med fet päls som t.ex. bassethundar kan behöva tvättas en gång i veckan. Det här är såklart inte skrivet i sten utan någonting du kan känna på din hunds päls.
     
  • Hundar som har en vattenavvisande päls som rottweilers bör inte tvättas så ofta att den naturliga oljan, som ger dem den vattenavvisande effekten, tvättas bort.
     
  • Hundar med väldigt tjock päls som Alaskan malamute och andra nordiska raser är det bättre att bada mindre och borsta mer. Med regelbundna borstningar blir du av med löst och dött hår, och det sprider samtidigt ut olja genom hela pälsen. Oljan hjälper till att hålla pälsen och huden frisk.

Tvätta inte din hunds päls för ofta
Även om det kan kännas som en bra idé att tvätta din hunds päls ofta för att du gillar känslan av ren och nytvättad päls, så rekommenderar vi inte att du gör det. Det kan leda till att huden och pälsen blir torr, irriterad och matt.