HUNDTASSAR – ETT KÄNSLIGT OMRÅDE

Hundtassar – ett känsligt område
Hundtassar – ett känsligt område

Hundens tassar är ett väldigt känsligt område, därför är det väldigt viktigt att ta hand om dem som hundägare! I den här artikeln kommer du att få mer kunskap om din fyrbenta väns tassar så du vet hur du ska gå tillväga med just din hund på bästa sätt.

10 SÄTT ATT SKYDDA HUNDENS TASSAR UNDER HELA ÅRET.

  1. Torka hundens tassar efter att ha gått på promenad under vintertid. Det är viktigt att få ut fukt och salt ur trampdynorna. Is, snö, salt och olika kemikalier kan vara skadliga för hundens trampdynor och om hunden har en liten spricka eller ömma tassar kan det bli smärtsamt att gå.
     
  2. Akta dig för hala och isiga vägar! Din hund kan halka och trilla nästan lika lätt som du. Dessutom kan isen vara väldigt vass och riva upp hundens tassar.
     
  3. Kom ihåg att hundar också kan frysa. Även omdet kan vara väldigt härligt att gå långa promenader i snö och vinterlandskap, så kan din hund inte alltid berätta när det börjar bli för kallt. Tänk på det nästa gång ni går ut i minusgrader.
     
  4. Använd hundskor. Ja, det kan låta och se väldigt dumt ut och det är långt ifrån alla hundar som gillar att bära skor, men det kan vara en bra lösning för att skydda de känsliga tassarna och trampdynorna. Speciellt under vintertid.
     
  5. Var medveten om att asfalten blir väldigt varm på sommaren. Sommaren 2018 kommer vi minnas som en av de bästa och varmaste någonsin, men det är inte nödvändigtvis detsamma för din hund. Den kraftiga värmen gör att särskilt asfalten blir väldigt varm och har bränt många trampdynor på promenerande hundar nu under sommarmånaderna. Om det är för varmt för dig att gå barfota på vissa ytor så är det samma för din hund och dess tassar!
     
  6. Undersök din hunds tassar varje gång du har varit ute på ny terräng eller promenerat på ett nytt ställe där du inte har kunnat se var din hund har gått hela tiden. Din hund kan få taggar eller liknande i tassarna, så kontrollera din hunds trampdynor och se efter om det verkar göra ont eller är ömt. Om t.ex. en sticka har trängt in tillräckligt långt kan det t.o.m. vara nödvändigt att ta bort den hos en veterinär.
     
  7. Lufta och fläkta din hund under de varmaste stunderna på sommaren. Detta råd är nära kopplat till nr 3. Din hund kan inte säga till när det blir för varmt, så det är ditt ansvar som ägare att se till att din hund håller sig sval och inte får värmeslag. Ha rikligt med vatten med på dina promenader och gör promenaderna lite kortare än vanligt, samt gå ut på tider av dagen när solen inte ligger stekandes.
     
  8. Gör din hund van vid att du rör vid tassarna. Det är viktigt att din hund inte blir rädd eller otrevlig när du undersöker tassarna. Gör det till en rutin en gång om dagen eller efter varje promenad, så kommer det tillslut bli lugnt och säkert varje gång.
     
  9. Klipp eller fila ner hundens klor, men inte för mycket eller långt in, då kan de få väldigt ont och börja blöda. Desto längre hundens klor är desto lättare kan du komma åt pulpan när du klipper.
     
  10. Sist men inte minst, du kan komma långt med ett tassbalsam som går in i hundens tassar och bidrar med fukt och skydd.