ÄR MIN HUND STRESSAD? HÄR ÄR 10 VARNINGSTECKEN

ÄR MIN HUND STRESSAD? HÄR ÄR 10 VARNINGSTECKEN
ÄR MIN HUND STRESSAD? HÄR ÄR 10 VARNINGSTECKEN

Vi använder ganska ofta ordet stress för att beskriva känslan av att vara under belastning eller press. När vi människor känner oss stressade kan det vara på grund av jobbet, överväldigande sociala situationer eller förändringar i vår vardag. Vi vet i regel hur vi ska lindra stresskänslan, antingen genom att prata med en vän, arbeta i trädgården eller röja upp, göra en fysisk aktivitet eller liknande. Det får oss att må bättre igen.

Men hur är det med våra hundar? De kan absolut också bli stressade, och eftersom du vet hur det känns vill du gärna hjälpa dem.

10 VARNINGSTECKEN SOM TYDER PÅ ATT DIN HUND ÄR STRESSAD 

En stressad hund uttrycker inte sina känslor, slänger inte med dörren eller får raseriutbrott. Hundars symtom på ångest är ofta subtila. Faktum är att vissa stressrelaterade beteenden påminner om normala beteenden.

Här är 10 tecken på stress hos hundar:

1. Vankar eller skakar. 
Du vet hur din hund skakar sig när den har badat eller rullat sig i gräset. Det ser rätt roligt ut, och det är oftast normalt… såvida det inte sker i samband med en stressig situation. Hundar är till exempel ofta stressade när de besöker veterinären. Du kanske också har sett hur många hundar ”skakar av sig” upplevelsen när de lämnar undersökningsbordet hos veterinären. Var därför uppmärksam på om din hund skakar på sig i ovana situationer.
Precis som människor kan vanka fram och tillbaka när de är upphetsade, kan hundar också gå runt i cirklar i ett rum om de väntar på något som skrämmer dem. Detta är ett tecken på stress.

2. Gnäller eller skäller.
Det är normalt för hundar att ge ifrån sig olika ljud, men beteendet kan intensifieras när de är stressade. Hundar som är rädda eller spända kan gnälla eller skälla för att få din uppmärksamhet eller för att trösta sig själva.

3. Gäspar, dreglar och slickar.
Hundar gäspar när de är trötta eller uttråkade, men de gäspar även när de är stressade. En stressframkallad gäspning är mer långvarig och djup än en sömnig gäspning. Hundar kan också dregla och slicka mycket när de är nervösa.

4. Förändringar i ögon och öron. 
Precis som stressade människor kan stressade hundar ha utvidgade pupiller och blinka snabbt. De kan ha mycket vidöppna ögon och visa mer av ögonvitorna än normalt, vilket får dem att se skrämda ut. Öron som normalt är avslappnade eller vaksamma pressas bakåt mot huvudet.

5. Ändrad kroppshållning. Hundar lägger normalt vikten jämnt på alla fyra ben. Om en frisk hund utan ortopediska problem flyttar över vikten till bakbenen eller börjar huka sig, kan det vara ett tecken på stress. När hundar är rädda kan de också få en ganska stel kroppshållning och till och med stoppa in svansen mellan bakbenen.

6. Fällning.
Hundar fäller mer päls när de är stressade eller rädda. Detta kan märkas tydligast på veterinärkliniken, men också vid nya, obekanta miljöer eller upplevelser, t.ex. besök i en ny park eller skog med många främmande hundar.

7. Flåsar.
Hundar flåsar eller flämtar när de är varma, upphetsade eller stressade. Om din hund flåsar trots att den inte har varit fysiskt aktiv kan det vara ett tecken på stress.

8. Ändrade kroppsfunktioner.
Precis som människor kan nervösa hundar plötsligt behöva gå på toaletten. Om din hund kissar kort efter att ha träffat en ny hundvän kan det vara en samtidig markering av revir och reaktion på belastning. Om din hund inte vill äta eller bajsa är det ofta ett tydligt tecken på stress.

9. Undvikande eller avledande beteende.
När en hund hamnar i en ovälkommen situation kan den ”fly” genom att fokusera på något annat. Den kan sniffa på marken, slicka sig på könsorganen eller helt enkelt vända ryggen till. Att ignorera någon kanske inte är artigt, men det är absolut bättre än att vara aggressiv. Om din hund undviker interaktion med andra hundar eller människor är det ett tecken på stress och osäkerhet och du bör inte forcera problemet. Respektera hundens val.

10. Göm- eller flyktbeteende.
Om hunden är mycket rädd räcker det kanske inte att undvika upplevelsen. En mycket pressad hund kan bokstavligen gömma sig bakom sin ägare. Den kan till och med knuffa till sin ägare för att få ägaren att också avlägsna sig från situationen. Som ett ytterligare flyktmedel kan de börja med avledande aktiviteter såsom att gräva, cirkla eller smyga bakom ett träd eller en parkerad bil.

SÅ HJÄLPER DU DIN HUND ATT HANTERA STRESS

Hur kan jag hjälpa min hund att hantera stressiga situationer?

Lär känna din hund väl så att du snabbt kan upptäcka ovanligt beteende.
För att kunna skilja stresstecken från normalt beteende måste du ha god kännedom om din hunds normala beteende. När du snabbt kan skilja mellan normalt beteende och tecken på stress kan du snabbt och effektivt ändra en situation som är obehaglig för din hund. Se till att du känner din hund tillräckligt väl för att kunna avgöra om den slickar sig om munnen för att den är ängslig eller för att den vill ha en godbit. 

TIPS: När en hund är avslappnad har den halvt upprättstående eller framåtriktade öron, en mjuk mun och runda ögon. Den lägger vikten jämnt på alla fyra tassar. 

Ta bort din stressade hund från stresskällan
Om din hund är stressad ska du först ta bort den från stresskällan. Hitta en lugn plats där din hund kan återhämta sig. Motstå lusten att trösta din hund för mycket. Om du vill lugna hunden genom att skämma bort den med gosedjur eller godbitar ska du först låta hunden förtjäna dem genom att utföra en aktivitet (t.ex. sitta). När hunden får svara på rutinmässiga kommandon avleds den och får en känsla av normalitet. Du kommer att bli förvånad över hur stor tröst en orolig hund kan få av att följa ett enkelt kommando.

Är din hund ofta stressad? Kontakta din veterinär
Om din hund ständigt blir stressad ska du uppsöka veterinär. Veterinären kontrollerar först att hundens beteende inte har en medicinsk orsak. Därefter kan veterinären hänvisa dig till en hundtränare eller beteendeterapeut för att utvärdera de stressrelaterade problemen. Veterinären kan också skriva ut ångestdämpande medicin om det behövs.

Precis som för människor är motion ett bra sätt att lindra stress. Fysiska aktiviteter som att promenera eller leka apport hjälper både dig och din hund att släppa eventuella spänningar. Det är också bra om du ger din hund en trygg plats i hemmet där den kan få lugn och ro och inte tvingas in i situationer som framkallar ångest. Både djur och människor behöver en lugn plats där de kan dra sig undan.

Stress är inte enbart negativt
Och slutligen, kom ihåg att stress inte alltid är negativt. Rädsla är en stressrelaterad känsla som får oss att undvika potentiellt farliga situationer. Därför kan stress faktiskt vara ett skydd. Hur som helst är stress en del av vardagen för oss och våra hundar, så vi bör lära oss hur vi hanterar det så bra som möjligt.

Vill du lära dig ännu mer om din hunds kroppsspråk så att du lättare kan läsa av hundens signaler?