Under de kalla månaderna ska vi som djurägare ta extra hand om våra husdjur för att se till att de tar sig igenom de kalla månaderna så smärtfritt som möjligt.
UTOMHUSVISTELSER UNDER DE KALLA MÅNADERNA
Även om det är kallt fortsätter våra hundar och utekatter att röra sig utomhus – och det ska de naturligtvis fortsätta med. Det finns dock en del försiktighetsåtgärder och goda vanor som är bra att ha i åtanke under de kalla månaderna.
HUNDAR OCH KATTER KAN FRYSA!
Varken hundar eller katter kan säga ifrån när de fryser. Därför är det ditt jobb att se till att ditt husdjur inte kyls ner. Lyckligtvis skyddar pälsen ditt husdjur mot den vanligaste kylan och om ditt husdjur regelbundet vistas utomhus kommer det också att automatiskt utveckla en vacker vinterpäls, som skyddar ännu bättre mot kylan.
VÄNTA MED LÅNGPROMENADERNA
Om det är mycket kallt eller blåsigt bör promenaderna kortas ner. Det är inte bara temperaturen du ska beakta innan ni tar en promenad eller du släpper ut din katt på morgonen, eftersom det under denna tid på året också finns en chill-faktor, som kan påverka hur kallt det känns utomhus.
Det är också viktigt att hunden hålls i rörelse, eftersom den kyls ner allt snabbare om den är stillastående.
TA HAND OM DIN KATT I KYLAN
Om din katt är en utomhuskatt kommer den att ha svårt att finna sig i att alltid vara inomhus. Om din katt inte har sin egen ingång bör du bara släppa ut den när du är hemma och kalla in den oftare än vanligt. Om din katt är den typen av katt som inte lyssnar när du kallar på den när du ska lämna hemmet bör du ordna till en torr och varm plats där den kan ligga säkert och bekvämt tills du kommer hem. De dagar det är riktigt kallt bör du kanske överväga att hålla din katt inomhus.
TASSVÅRD I VINTERKYLAN
Djurtassar och trampdynor mår inte bra av vägsalt. Därför är det en bra idé att torka tassarna när husdjuret kommer in. Om du plötsligt upplever att din hund eller katt har ont när den går ska du omedelbart kontrollera trampdynorna. Det kan ha uppstått sår och sprickor som kan vara otroligt smärtsamma för hunden eller katten.
SE TILL ATT DIN HUND INTE FÖRFRYSER SIG
Varje år tar veterinärer emot hundar och katter med köldskador. De drabbar oftast de mest utsatta områdena, som öron, nos, svansspets och tassar. Om ditt husdjur är kroniskt sjuk, eller har tunn päls på grund av hög ålder, bör du vara särskilt noga med att undvika köldskador. I dessa fall kan du överväga att skaffa tröjor eller overaller som kan hjälpa husdjuret att hålla värmen.
SYMTOM PÅ FÖRFRYSNING
Om du konstaterar missfärgning på till exempel svansen, eller om djurets allmäntillstånd försämras, kan detta bero på köldskador. Se till att du inte gnuggar det drabbade området utan låt djuret värmas upp lugnt och naturligt. Kontakta din veterinär om du behöver råd och behandling.
BRA HÄLSA SKYDDAR MOT KYLAN
Om ditt husdjur är friskt kommer det att ta sig säkert igenom de kalla månaderna om du som ägare kommer ihåg att vara extra försiktig. Om vintern är riktigt kall eller ditt djur kanske har kommit upp lite i ålder kan det också vara en god idé att servera extra energirik mat eller att öka portionerna lite under perioden. Det kan också vara en god idé att titta in hos veterinären för den årliga hälsokontrollen, så att ni kan säkerställa att ditt husdjur är väl rustat för de kalla månaderna.