ÄR MIN KATT STRESSAD? SE DE 3X12 VARNINGSTECKNEN

ÄR MIN KATT STRESSAD? SE DE 3X12 VARNINGSTECKNEN
ÄR MIN KATT STRESSAD? SE DE 3X12 VARNINGSTECKNEN

Lika outgrundlig som en katt. Ja, det kan faktiskt vara svårt att identifiera tecken på stress hos en katt. Samtidigt är katter ofta mycket känsliga varelser som blir oroliga eller frustrerade av saker som händer runt omkring dem eller hur människor interagerar med dem. 

Det är viktigt att du hanterar och minskar stress hos din katt så mycket som möjligt, för om din katt är stressad kan den må både psykiskt och fysiskt dåligt och kan utveckla fysiska sjukdomar och uppvisa problematiska beteenden. Ofta inser ägarna först att allt ”inte står rätt till” med deras katt när katten redan har varit stressad under en viss tid. 

Läs vidare för att lära dig vilka fysiska och beteendemässiga tecken du ska vara uppmärksam på ‒ och få våra råd om hur du kan hjälpa din stressade katt.

IDENTIFIERA TECKEN PÅ STRESS HOS DIN KATT

Det finns faktiskt många tecken som kan indikera att din katt är stressad. Vissa är tydliga och mer allvarliga, andra är lite svårare att upptäcka. Tecknen kan visa sig både som fysiska symtom och som beteendeförändringar. Det betyder att du bör hålla ett vakande öga på din katt så att du snabbt märker om något är ”konstigt” eller ”inte som det brukar vara”. Ju snabbare du upptäcker förändringarna, desto snabbare kan du ta itu med problemet.


12 FYSISKA SYMTOM

  1. Diarré
  2. Kräkningar
  3. Stora kala fläckar eller sår på pälsen till följd av överdriven pälsvård
  4. Rinnande näsa och ögon (t.ex. kattinfluensa)
  5. Äter saker som inte är mat, t.ex. plast eller ull (detta kallas "pica")
  6. Nedsatt aptit eller äter mindre än normalt.
  7. Ser slö ut och sover mer än vanligt
  8. Överdrivet ätande och/eller drickande
  9. Plötslig viktminskning eller viktökning
  10. Dåligt skick på pälsen
  11. Går inte på toaletten lika ofta som vanligt (avföring och/eller urin)
  12. Sitter ofta på kattlådan eller utomhus, verkar ha smärtsam urinering med blod i (t.ex. blåskatarr)


12 BETEENDEMÄSSIGA SYMTOM

  1. Avföring eller urin på andra ställen än i kattlådan/utomhus ‒ t.ex. bakom soffan, under sängen, på sängen etc. och/eller kissar på möbler och andra föremål i hemmet
  2. Överdrivet klösande på möbler
  3. Aggressivt beteende riktat mot dig, din familj, besökare eller andra husdjur i hemmet
  4. Överdrivet mjauande, ofta åtföljt av upprepat planlöst vankande
  5. Ökat beroende av dig eller din familj ‒ katten vill ständigt interagera med dig
  6. Katten drar sig undan dig och familjen ‒ katten vill inte längre interagera
  7. Bristande reaktion på saker som pågår runt omkring den. Konstant vaksamhet och hoppar till vid minsta plötsliga ljud eller rörelse
  8. Gömmer sig ofta, även när du är hemma (t.ex. under soffan eller sängen, ovanpå garderoben)
  9. Vill inte leka alls
  10. Motvilja att komma in i hemmet
  11. Motvilja mot att gå ut
  12. Överdriven pälsvård


ALLVARLIGA TECKEN PÅ STRESS HOS DIN KATT

Dessa tecken är tydligare och du uppfattar dem snabbt som konstiga:

  • Sitter ofta och kryper ihop och ser spänd ut inomhus
  • Öronen vrids ofta bakåt eller fälls platt nedåt
  • Vidöppna ögon med mycket utvidgade pupiller som gör att ögonen ser svarta ut
  • Stirrar ner i golvet med ett fixerat, glasartat uttryck
  • Snabb och frekvent pälsvård som oftast varar cirka fem sekunder och börjar och upphör plötsligt
  • Skakar ofta på huvudet
  • Darrande, skakande hud på ryggen
  • Sväljer överdrivet mycket och slickar snabbt med tungan på nosen


12 STRESSKÄLLOR FÖR KATTER

Följande exempel är typiska situationer som kan vara stressande för katter. Läs vidare för att ta reda på hur du bäst hjälper din katt i stressiga situationer. Källor till stress hos en katt:

1. Brist på centrala resurser:
För att vara lycklig och frisk behöver din katt ett antal centrala resurser ‒ mat, vatten, kattlåda/kattlucka, gömställe. Det är en stor källa till stress om din katt inte får tillgång till dessa.
Det är inte bara mängden resurser som du ger din katt som är oerhört viktig, utan även resursernas kvalitet, typ och placering. Om kattlådan till exempel är för liten, inte rengörs tillräckligt ofta, eller om den finns i ett stökigt område i hemmet, eller bredvid kattens mat och vatten ‒ då blir katten stressad.

2. Flytta till ett nytt hem:
Oavsett om du precis har gett en omplacerad katt ett nytt hem eller om hela familjen har flyttat till en ny bostad, är det oerhört stressande för katten att hamna i en ny miljö. Katter trivs bäst i en välkänd miljö eftersom det får dem att känna sig trygga och säkra. Ett nytt ställe får dem att känna sig ängsliga och oroliga.
För att minimera stressnivån ska du se till att din katt har alla resurser den behöver, t.ex. en välkänd matskål eller kattlåda. Sedan kan den gradvis introduceras till den nya miljön.

3. Andra husdjur:
Ankomst och närvaro av andra katter eller hundar i hemmet kan vara väldigt stressande för katten. Detta gäller både för den katt som redan finns i hemmet och för en ny katt som kommer till ett nytt hem med andra husdjur.
Det är extra stressigt för den nya katten eftersom den både introduceras till ett nytt hem, nya människor och andra husdjur samtidigt. Även en katt som är väldigt kaxig och trygg kan bli orolig och ängslig. Ta god tid på dig. Se till att de alla dina husdjur har en plats där de tryggt kan dra sig tillbaka, och se till att de alla har tillgång till grundläggande resurser utan att bli störda.

4. Konkurrens om resurser i ett hushåll med flera katter:
Det kan vara väldigt stressande för en katt att behöva dela sina viktiga resurser (t.ex. mat, kattlådor, sängar, mänsklig uppmärksamhet etc.) med en annan katt. Särskilt om de inte har vuxit upp tillsammans.
Katter upplever oftast andra katter som ”konkurrenter” snarare än ”allierade”. Tecknen på spänningar kan vara ganska små och det är inte säkert att du lägger märke till dem. En tumregel är att noggrant placera alla viktiga resurser så att varje katt har sitt eget. På så sätt hjälper du till att minska spänningar och konflikter katterna emellan.

5. Främmande katter som tar sig in i ditt hem:
Oinbjudna katter kan ta sig in i ditt hem via kattluckan eller ett öppet fönster sent på kvällen eller tidigt på morgonen när du sover och inte märker något. Detta är väldigt stressande för din katt eftersom den ständigt måste vara på sin vakt och redo att försvara sitt revir. Lös problemet genom att mata katten långt från kattluckan (så att andra katter inte lockas av matlukten) och genom att köpa en mikrochipstyrd kattlucka så att din katt kan komma in genom kattluckan med hjälp av sitt mikrochip.

6. Obehaglig eller olämplig beröring:
De flesta katter tycker om att man klappar och gosar med dem, även under lång tid. Men ingen katt är den andra lik ‒ och din katt kan vara en av dem som snabbt tröttnar på goset eller blir arg om du berör den på vissa ställen.
Katter reagerar vanligtvis väldigt tydligt, både om de gillar något som slutar eller om de inte gillar det längre: Om du slutar klappa och blir ”hämtad” tillbaka med en tass eller genom att katten jamar, kan du fortsätta. Om du blir riven, biten eller bortknuffad, sluta. Så enkelt är det. 
Men vissa katter har svårare att visa det. De kan faktiskt tolerera att bli klappade eller upplyfta även om de inte gillar det, men det gör dem bara mer stressade.
Alltså: var mycket uppmärksam på din katts beteende och kroppsspråk när du gosar med den så att du bättre förstår var på kroppen och hur länge den vill bli berörd.
Det är väldigt viktigt att din katt alltid har möjlighet att avlägsna sig från interaktionen. Håll aldrig fast din katt fysiskt när du klappar den eller gosa med den om den är på en plats där den inte kan smita undan. Om du kommer ihåg dessa regler hjälper du katten att känna sig mer avspänd och i kontroll.

7. Ommöblering och byggnadsarbete:
Katter hatar buller och stök. Om du ska göra en större renovering kan det vara mindre stressande för katten att bo på ett katthem medan det pågår. Om det handlar om ett mindre område ska du bara se till att katten har sina vanliga saker på en lugn plats på avstånd från renoveringen och att den alltid kan komma undan.

8. Ändringar i din rutin:
Katter kan vara mycket känsliga när deras ägare ändrar sina rutiner ‒ exempelvis om du börjar gå upp tidigare på morgonen eller spenderar mer tid borta från hemmet. För katter kan oförutsägbarhet vara ganska stressande, så om du ändrar dina rutiner bör du försöka hålla samspelet med din katt så konsekvent och förutsägbart som möjligt, t.ex. genom att se till att du fortfarande matar den vid samma tidpunkt och leker och umgås med den som vanligt.

9. Besökande gäster:
Katter som är mycket sällskapliga, vänliga och djärva kan uppleva besökare som något trevligt och spännande. Men det är få som gör det. Katter är oftast mer nervösa och känsliga och blir mycket oroliga när det kommer okända människor i hemmet.
Se till att din katt alltid kan fly, gömma sig eller klättra högt upp ‒ det hjälper katten att känna sig trygg i dessa situationer.

10. Närvaron av en ny bebis:
En ny bebis i hemmet är en mycket spännande tid. Från kattens perspektiv kan det också innebära en hel del störningar i form av nya ljud och lukter, ändrade rutiner, flytt av möbler och ankomst av nya föremål (som leksaker, barnvagn och barnsäng).
Vissa självsäkra och nyfikna katter kan tycka att detta är väldigt intressant och spännande medan andra tycker att de förlorar kontrollen över sin miljö när så mycket förändras på en gång. Återigen ‒ se till att din katt alltid kan fly, gömma sig eller klättra högt upp ‒ det hjälper dem att känna sig trygga.

11. Många katter i grannskapet:
Det är inte bara stressande för din katt när oinbjudna katter försöker ta sig in i ditt hem, utan det kan också vara en stressfaktor om de finns utomhus, särskilt i din trädgård eller på din uteplats.

Det bästa du kan göra är att se till att din trädgård är så trygg och kattvänlig som möjligt för din katt så att den känner sig mer bekväm när den är ute. Du bör också se till att det finns gott om resurser (t.ex. regnvatten som den kan dricka, ställen där den kan sova, gömma sig, klättra högt upp samt toalettfaciliteter), och att dessa är väl utspridda för att minska potentiella konflikter mellan din katt och andra katter.

12. Okastrerade hemlösa hankatter:
När det finns honkatter i grannskapet kan detta attrahera hemlösa hankatter som är högljudda, konfrontativa och aggressiva mot andra katter. Det är en stressande situation för din katt.
Vildkatter tenderar också att ha sjukdomar som kan överföras till din katt via slagsmål. Den bästa lösningen på problemet är att kontakta din lokala djurskyddsorganisation, eftersom de kanske kan hjälpa till (eller hänvisa dig till andra organisationer som kan hjälpa till) att fånga katten med en human fälla och antingen kastrera den och släppa ut den igen i samma område, eller flytta katten till en lämpligare miljö.

BÄSTA TIPSET FÖR ATT GENERELLT UNDVIKA ATT DIN KATT BLIR STRESSAD

Ett av de bästa sätten att skydda din katt från att bli stressad är att försöka förutse vilka situationer som kan orsaka stress (t.ex. att flytta till ett nytt hem eller att ta in en ny katt i familjen). När du har identifierat möjliga stresskällor kan du hantera situationen eller anpassa omgivningen på ett sätt som minskar risken att din katt mår dåligt.
Om din katt mår dåligt trots alla dina försök att anpassa och underlätta situationen i hemmet och trädgården, bör du låta en veterinär undersöka katten, särskilt om du har upptäckt att katten har ett fysiskt hälsoproblem.

Vill du lära dig ännu mer om kattens kroppsspråk så att du bättre kan tyda dess signaler?