PÄLSEN ÄR INTE ALLT NÄR DET GÄLLER VÅRD OCH SKÖTSEL AV DITT HUSDJUR

Päls är inte allt när det kommer till att ta hand om ditt husdjur
Päls är inte allt när det kommer till att ta hand om ditt husdjur

Ofta fokuseras det mycket på pälsen när man pratar om att ta hand om sin hund och katt. Och det finns det goda skäl till – pälsvård är viktigt. Men det finns även annat som är lika viktigt att hålla ett öga på. Läs mer här. Kontrollera ögon och öron Din hunds och katts ögon och öron ska alltid vara rena så att inga bakterier förekommer där. Gör det till en vana att kontrollera för detta efter att ha borstat pälsen. Rengör området runt ögat med en fuktig bomullstuss om lite smuts har ansamlats där eller om det var ett tag sedan du gjorde det. Detsamma gäller för öronen, men var försiktig så att du inte tränger in för långt – ditt husdjurs öron är ömtåliga.

BEHÖVER KLORNA KLIPPAS?

Det beror på var ditt husdjur vistas och om det är en ute- eller innekatt. Om din katt vistas utomhus då och då ska du inte klippa klorna, eftersom den använder dem för att försvara sig. Om den är en innekatt kan du komma att behöva klippa dem om de fastnar i saker och ting. "Skjut" naglarna framåt och klipp dem med en nagelsax eller en speciell tång, som du kan köpa hos din veterinär. Din hunds klor ska klippas regelbundet om de främst vistas på mjuka ytor som jord och gräs. Fråga din veterinär om du är tveksam eller vill veta hur man gör. Om din hund går på hårda ytor, som till exempel trottoarer, blir klorna i allmänhet inte för långa.

TA VÄL HAND OM TASSARNA

Dina husdjurs tassar är ganska fantastiska. De bär dem dygnet runt, skyddar ben och leder mot stötar, ger stöd i grov terräng och isolerar vid extremt väder. Därför är det viktigt att ofta kontrollera dem för revor, sprickor och främmande föremål, som glas, stenar och annat. På vintern torkar saltet på vägarna ut trampdynorna och ger upphov till sprickor, och detsamma gäller för sommaren, när asfalten är varm. Skydda ditt husdjurs tassar med tassvax. Det kan vara nödvändigt att trimma pälsen mellan trampdynorna på långhåriga husdjur. Smuts kan nämligen ansamlas och huden kan bli röd och irriterad.

Ditt husdjurs välmående är viktigare för dig än för någon annan. En bra skötselrutin handlar inte bara om god hygien – den är även ett sätt att komma ännu närmare ditt husdjur. Lycka till!