SKAPA TRYGGHET FÖR DIN HUND OCH KATT

Mår ditt husdjur bra?
Mår ditt husdjur bra?

Den frågan besvarar du bäst själv, men vi har utarbetat en vägledning kring vad du själv kan göra, och vilka signaler du ska vara uppmärksam på. Därför är det viktigt att du lär dig att läsa ditt husdjurs signaler, och förstår hur du uppfyller dess behov.

SKAPA TRYGGHET FÖR DIN HUND OCH KATT

Det är viktigt att ditt husdjur trivs. Ju bättre ditt husdjur mår, desto mer harmoniskt blir det därhemma, vilket kommer att vara till stor glädje för dig, din familj och dina gäster. Om ditt husdjur ex. inte mår bra av att lämnas ensam hemma är det viktigt att du arbetar på att skapa bättre trivsel för din hund eller katt. Det kan du ex. göra genom att skapa aktiviteter som hunden/katten kan sysselsätta sig med, även när du inte är hemma.

ANVÄND AKTIVITETER FÖR ATT FRÄMJA TRYGGHETEN

Både din hund och katt kan aktiveras genom att du gömmer godsaker runt om i hemmet, eller om de får leka med för ändamålet avsedda aktiveringsleksaker. På så sätt kan du aktivera och hålla ditt husdjur sysselsatt även när du inte är hemma, så att han/hon slipper känna sig ensam och övergiven.

GE DIN HUND OCH KATT EN TRYGG BAS

Ge ditt husdjur en trygg bas, ex. en korg/låda, som han/hon kan känna sig trygg i när han/hon är ensam hemma. Alternativt kan ett mindre rum vara trygghetsskapande, eftersom många hundar i början har svårt att anpassa sig till de nya omgivningarna. Om omgivningarna är för stora kan du fundera på om det är möjligt att begränsa hundens tillgång i början. Genom att skapa bästa möjliga ramar för ditt husdjur får du ett harmoniskt husdjur, och slipper komma hem till förstörda möbler och ett raserat hem.

VÅRA 5 BÄSTA RÅD FÖR TRIVSEL

  1. Stimulera din hund eller katt varje dag med fysiska aktiviteter, lek och aktiv utfodring
  2. Tillbringa tid med din hund eller katt varje dag
  3. Se till att ditt husdjur känner sig tryggt i sina omgivningar
  4. Ge ditt husdjur rätt foder
  5. Se till att din hund eller katt inte har obehandlade skavanker eller sjukdomar. Vaccinera din hund eller katt, låt den genomgå minst en hälsoundersökning per år hos veterinär och förebygg fästingar och loppor.

FÖREBYGG LOPPOR OCH FÄSTINGAR

Loppor och fästingar kan vara en plåga för din hund eller katt. Därför är det en bra idé att skydda mot de oinbjudna krypen. Att ha objudna gäster i pälsen kan irritera din hund eller katt, eftersom detta leder till klåda och irritation, som kan påverka ditt husdjurs välbefinnande negativt. Som husdjursägare kan förebyggande behandling vara en stor fördel, eftersom du då slipper objudna gäster i ditt hem. När väl den första loppan har flyttat in i din soffa, är den långt ifrån den sista.