3 ROLIGA HUNDLEKAR

3 roliga hundspel
3 roliga hundspel

Solen skiner och din hund ser fram emot att komma ut i naturen. Men vad ska man göra när man vill aktivera och stimulera sin hund lite mer än under den vanliga promenaden? Vi har sammanställt tre roliga hundlekar som du och din hund kan roa er med i det vackra vädret. 

1. HINDERBANAN

Denna hundlek är en klassiker. En hinderbana är det ultimata sättet att aktivera sin hund på och din hund kommer att älska att leka denna lek med dig. Samtidigt ger den bra koordinationsträning. Bygg banan av det du råkar ha liggande. Använd pappkartonger som tunnlar eller hinder, en rockring att hoppa igenom och koner från barnens fotbollsträning eller tomma hinkar för slalom. Se till att det är gott om utrymme mellan stationerna. Bygg inte hindren för höga om din hund är otränad och stötta den med uppmuntran och godis. Var också konkret med dina verbala kommandon så att din hund förstår exakt vad du vill att den ska göra. 

2. DOFTLEKEN 

Din hund kommer att älska att nosa sig fram till en godbit och det är precis det som doftleken går ut på. Ta hunden med dig ut i trädgården där du i förväg har gömt godsaker– bakom ett träd, under en spann och liknande. Förutom att träna hundens viktigaste sinne är det bra motionsträning om du ser till att avstånden mellan godsakerna blir långa. Din hund kommer att älska att bränna kalorier på detta sätt. 

3. ”MUFFINSLEKEN” 

Denna hundlek är genialisk eftersom den både ger din hund bra mental stimulering och en rolig aktivitet som tränar både hundens huvud och nos. Allt du behöver är en muffinsform – gärna med 12 hål – och motsvarande 12 mindre bollar som passar i hålen. Din hund har säker redan ett antal bollar och de kan definitivt användas. Varierande storlekar och ytor är bara en fördel och tillför leken ett extra element. 

Gör så här

  1. Fördela hundens mat (torrfoder) i hålen och lägg en boll ovanpå varje hål. 
  2. Låt din hund se på medan du förbereder leken och säg ”varsågod” när den får äta. 
  3. Nu ska din hund använda nosen till att avlägsna bollarna så att den kommer åt maten. Det är svårare än vad man kanske tror. 


Med tiden kommer din hund att ha klurat ut leken men det är fortfarande en bra utfodringsaktivitet som din hund kommer att gilla och en naturlig aktivitet att ta med ut i trädgården. 

EN ENKLARE VARIANT AV LEKEN

Om du saknar bollar eller muffinsform kan du göra en liknande aktivitet med något så enkelt som en hushållspappers- eller toalettrulle. Placera den tomma rullen på golvet med lite torrfoder inuti och låt din hund lista ut hur den ska komma åt maten. Om du vill öka svårighetsgraden kan du försluta ändarna med målartejp så att hunden måste ta isär rullen för att komma åt vinsten.