Bygg din egen DIY-hundsäng! Så enkelt är det!

vinteraktiviteter
vinteraktiviteter

Självklart kan du köpa färdiga hund- och kattsängar – men om du bara är lite händig och gillar att återvinna kan du enkelt skapa en egen hemmagjord hundsäng, som passar perfekt in i ditt hem. 

”De är som hund och katt”, säger man – och tänker på bråk och slagsmål. Men hundar och katter kan mycket väl vara bästa vänner och de har mycket gemensamt även vad gäller mysiga sovplatser. Det som passar en mindre hund är ofta även perfekt för en katt. Och om katten skulle stjäla den stora hundens säng är det knappast första gången i världshistorien. Faktum är att man ofta ser dem sova tillsammans om man har både hund och katt. Några av sängarna nedan kan även katter använda – alternativt hittar du inspiration i vårt material om hemmagjorda kattsängar.

Men först hunden! Här hittar du våra 5 exempel på hemmagjorda hundsängar.

1. Din doft – använd dina gamla tröjor för att skapa tryggast möjliga hundsäng

Din hund älskar din doft. Du kan snabbt skapa den tryggaste (och billigaste) sängen genom att offra en av dina gamla tröjor eller koftor. 

Detta behöver du: 

 • En gammal tröja eller kofta.
 • Fyllning. Fyllningen kan vara innehållet i en gammal kudde, filtar, handdukar eller vad du nu kan ha liggande. 
Image
hundsängen 1
Image
hundsängen 2
Image
hundsängen 3


Gör så här:

 1. Välj en tröja och fyll den, inklusive ärmarna. Använd kuddar, gamla filtar, lakan, T-shirtar eller liknande som fyllning. 
 2. Sy igen alla öppningar. 
 3. Placera de fyllda ärmarna så att de bildar en hög kant runt kroppen. 
 4. Sy fast dem.

Nu är sängen klar och din hund kan börja njuta av sin nya trygga plats!


2. Gammalt däck som hundsäng

Har du tillgång till ett begagnat bildäck? De är inte bara lämpliga som barngungor. I 4 enkla steg har du skapat en ny hundsäng. 

Gör så här:

 1. Tvätta däcket noggrant med en styv borste och vanligt tvättmedel och vatten. Färg binder ju inte på smuts.
 2. Måla däcket med en lämplig miljövänlig/giftfri färg – kontrollera att färgen binder på gummit.
 3. Fäst självhäftande filtbrickor på undersidan för att skydda ditt golv.
 4. Lägg filtar eller kuddar i hålet – et voila! Kan användas av både hund och katt.

 

3. Återvunna skatter: Lådan, kartongen, vinlådan, en gammal korg

Har du en gammal låda? En kartong? Kanske en vinlåda? En stor korg? Då kommer det inte att ta lång tid att förvandla den till en supercool hundsäng. Rengör den noggrant och färgsätt den med färgad olja eller vanlig färg, allt efter tycke och smak. Lägg i en tjock huvudkudde klädd med ett vackert – gärna gammalt – örngott. Nu är sängen redo för hunden. Bonus: Lätt att hålla ren – det är bara att regelbundet tvätta örngottet.


4. Loppisfynd som säng med lek och doft

På de flesta loppmarknader går det att hitta en gammal resväska, som man kan använda för att skapa en rolig säng till sin hund. Det tar dig bara ett par timmars kreativt och roligt arbete att slänga ihop den.

Gör så här:

 1. Hitta en resväska som passar din hunds storlek – på loppisar, återvinning online eller i dina egna gömmor.
 2. Rengör den noggrant.
 3. Skär till en skumgummimadrass (eller få den tillskuren) så att den passar resväskans storlek.
 4. Täck skumgummit med mjukt material i ett mönster du gillar.
 5. Öppna resväskan så att locket vilar mot väggen. Lägg i din hemmagjorda madrass och lägg vid behov in en extra kudde.
 6. Om resväskan har små fickor i locket kan du lägga hundens leksaker där – och eventuellt lite hundgodis. Om fickor saknas monterar du ett vimpelsnöre och hänger leksakerna på snöret. Det finns möjlighet för såväl vila som lek i denna säng.

 

5. Himmelssäng för bortskämda hundar 

Det enda du behöver för att skapa en himmelssäng till din hund är ett gammaldags, litet bord, gärna med snidade ben. Bordets storlek ska överensstämma med din hunds – de flesta mindre bord är perfekta för en liten hund. Rengör bordet och vänd det uppochner så att det vilar på skivan. Kanske är bordet snyggt nog som det är, annars kan du måla det. Mellan de 4 bordsbenen lägger man därefter ett par kuddar, stylade med vackra gamla filtar – alternativt kan man klippa/skära till en bit skumgummi så att den passar mellan de fyra bordsbenen och därefter klä det. 

Varsågod – en exklusiv säng till hunden


Håll fästingar och loppor borta från hundsängen 

Kom ihåg att behandla din hund mot fästingar och loppor, så att ni slipper parasiter i den nya, hemmagjorda hundsängen. Läs mer om Frontect här.