3 GODA RÅD KRING HUNDTRÄNING

3 bra tips för hundträning
3 bra tips för hundträning

Att träna lydnad med sin hund kräver tålamod och kärlek – men det är värt besväret, eftersom det stärker relationen till din bäste vän. En väluppfostrad hund är dessutom betydligt lättare att ha att göra med, både för dig och dina medmänniskor och andra hundar.

Om du är hundägare är du antagligen van vid att stimulera din hund, men ofta slutar det med samma övningar, tricks och kommandon om och om igen. Därför vill vi inspirera dig till nya övningar som du kan utmana din hund med, och som kan göra bandet till din hund ännu starkare.

TA MED DIN HUND PÅ NYA ÄVENTYR

Om du alltid går samma runda med din hund så kan du överväga att ta med hunden på nya rundor och äventyr. Om du har tillgång till skog eller strand är de perfekta utflyktsmål, som stimulerar din hund både fysiskt och psykiskt.

STIMULERA DIN HUND

Om din hund får röra sig på olika underlag får den en mer allsidig träning av sina olika muskelgrupper.

Öva samtidigt på att kalla på hunden och hundens placering när ni är ute på en runda. Beröm hunden och belöna den med många godbitar när den lyder.

Det finns många sätt att träna sin hund på, och om du har en valp är valpträning också ett självklart alternativ.

3 GODA RÅD KRING HUNDTRÄNING

  • Se till att din hund är trygg i situationen.
  • Är din hund glad och nöjd? Undvik irriterande fästingbett på hundar, eller loppor i pälsen.
  • Belöna och beröm din hund, både verbalt och med godbitar.

LYDNADSÖVNINGAR FÖR HUND: SITT, PLATS OCH LETA

1. Kalla till dig din hund och få den att sitta. Lägg en godbit 2 meter från din hund och ställ dig bakom godbiten. Vid kommandot ”Leta” får hunden ta godbiten. När hunden behärskar denna övning kan den succesivt göras svårare.

2. De efterföljande dagarna kan avståndet mellan hunden och godbiten ökas. Öka gärna avståndet med 1 meter per dag.

3. Efter denna övning kan du nu lägga godbiten i ett annat rum, medan din hund sitter och väntar. På kommandot ”Leta!” får din hund leta upp godbiten.

Lär dig mer om de mest grundläggande kommandona för din hund – läs mer här

OM DIN HUND ÄR AKTIV UTOMHUS SKA DU KOMMA IHÅG ATT FÖREBYGGA FÄSTINGAR OCH LOPPOR

Fästingar och loppor kan lätt hoppa på ditt husdjur under nästan alla årstider, undantaget är dock i regel vintermånaderna. Fästingarna kan överföra smittsamma sjukdomar, och lopporna är en plåga för både dig och ditt husdjur. Alla hundägare vill skydda hunden mot fästingbett – och vi vill definitivt inte ha loppor i våra hem, eftersom de är mycket svåra att bli av med när de väl har flyttat in.

UNDVIK FÄSTINGBETT PÅ HUNDAR

Om ditt husdjur vistas mycket utomhus ska du komma ihåg förebyggande behandling mot fästingar och loppor. Besök av dessa objudna gäster kan förorsaka din hund eller katt stora besvär, och de små krypen nöjer sig inte nödvändigtvis med att bita sig fast på ditt husdjur. Läs här om hur du avlägsnar en fästing från din hund eller katt

FRONTLINE COMP SKYDDAR MOT FÄSTINGAR OCH LOPPOR

Frontline Comp är vår populäraste produkt, och den finns för hundar i olika viktklasser. Produkten har en såväl förebyggande som behandlande effekt, och fungerar även efter det att din hund har angripits av fästingar och loppor.