SITT, LIGG, STANNA, KOM! HUNDTRÄNING FÖR BUSIGA HUNDAR

4 RÅD FÖR NYBÖRJARE LYDNAD FÖR LEKLIGA HUNDAR
4 RÅD FÖR NYBÖRJARE LYDNAD FÖR LEKLIGA HUNDAR

Livet med en hund som uppför sig bra är mycket lättare än motsatsen och därför kan det vara en god idé att anmäla er till en lydnadskurs. Här är dock några tekniker inom hund och valpträning för hur du kan öva på det mest grundläggande på egen hand.

Sitt!
Ställ dig framför din hund med en hundgodis i handen och se till att även din hund står upp. Håll godisbiten ovanför valpens huvud med ena handen och placera den andra handen ovanpå valpens höfter. Valpen kommer instinktivt att sitta för att få godiset. I samma ögonblick som valpen sitter ska du säga “Sitt!” och ge både godis och beröm så att valpen kopplar handlingen till belöningen. Förvänta dig inte att din valp lär sig detta vid sin allra första lektion. Det krävs mycket övning, tålamod och kärlek för att lyckas.

Ligg!
Håll en hundgodis i handen och få din valp att sitta. Placera din slutna hand framför valpens nos och flytta sedan långsamt handen mot golvet så att valpen måste följa dina rörelser. På detta sätt kommer valpen att förstå att han eller hon endast får godisbiten nere på golvet eller marken. Så fort din kompis lyckas ska du ge både beröm och godis!

Stanna!
Ge din valp ”ligg-kommandot” och stå tätt bredvid. (Stå inte på knä då valpen kan se detta som en inbjudan till lek). Säg åt valpen att ”stanna!” genom att hålla ut en hand framför den medan du flyttar dig två steg bort. Om valpen inte rör sig förrän du kallar på honom eller henne så ska du belöna uppförandet, upprepa övningen och ta ett steg längre bort varje gång. Om valpen flyttar sig ska du självklart inte straffa utan i stället göra om lektionen och placera dig själv lite närmare din hund.

Kom!
Det här kan vara det mest viktiga och användbara kommandot av dem alla. Det är ett väldigt smidigt sätt för att se till att din hund inte hamnar i några problem. Tänk att kunna ha hunden lös där det är tillåtet och samtidigt ha full kontroll. Tänk om du av misstag lämnar dörren öppen så att hunden springer ut.

Här under finns tre steg för att lära ut detta hundkommando.

  • Ha din hund i ett koppel och ta ett eller två steg tillbaka. Här är det en bra idé om du får hunden att sitta, eftersom det kommer att göra det lättare att få hunden att stanna kvar medan du backar.
  • Nästa steg är att du sätter dig på huk och säger "kom" medan du sakta drar kopplet mot dig själv.
  • När din hund kommer fram, ge den lite godis och beröm så att han förstår att han gjorde någonting bra!

När hunden sen har lärt sig att göra övningen med koppel, testa utan koppel i en säker omgivning inomhus i hemmet eller på en inhägnad tomt. Träna sen ett par gånger om dagen och gör avståndet mellan dig och hunden större och större.

När din hund har blivit ett riktigt proffs på dessa kommandon kan du tryggt veta att du har kontroll över de flesta situationer. T.ex. möten och lekar med andra hundar, men även sådana situationer kräver en del träning. Eftersom hundar kan läsa av våra känslor är det väldigt bra för hunden att ha en lugn och trygg ägare under tiden som hunden möter andra hundar. Skulle vi istället vara rädda och oroliga för att något ska hända ger det en signal till hunden att något är fel och gör upplevelsen sämre.

En extra sak ni kan tänka på är att när din hund är nära andra hundar finns såklart en liten risk att de får löss eller loppor. Det kan därför vara en bra idé att ge din hund en behandling mot loppor, löss och även fästingar. Det här kan hindra att ni få irriterande löss och loppor i hemmet.

Lycka till med träningen och vi hoppas att våra tips och tricks hjälper dig!