3 ROLIGA KATTLEKAR

3 roliga kattspel
3 roliga kattspel

Katter är som bekant mästare på att aktivera sig själva. Men du betyder något mycket speciellt för din katt och den kommer att tycka om att göra aktiviteter tillsammans med dig. Kanske är det dags att experimentera med aktiviteter för din katt? Vi har sammanställt tre roliga kattlekar som du kan underhålla din katt med.

STIMULERA DIN KATTS JAKTINSTINKT 

Undersökningar har visat att katter blir både lyckligare och friskare genom att arbeta för sin föda* (källa längst ner). Jakten på föda är en viktig del av kattens natur, så om du vill vara säker på att en aktivitet lyckas måste du inkludera kattens mat. Här har du tre sätt att göra det på:

1. GÖMMALEK 

Denna kattlek kräver varken rekvisita eller förberedelser och din katt kommer verkligen att älska den. Leken går ut på att gömma din katts mat på olika ställen i hemmet. Börja med enkla ställen och gör det efterhand svårare i takt med att din katt börjar förstå leken. Du kan till och med ta leken utomhus när vädret tillåter. 

2. MATPUSSEL 

Kombinationen av läcker mat och mental utmaning gör matpusslet till alla katters favorit. Ta en pappkartong och gör några hål i den på olika ställen – de ska vara tillräckligt stora för att katten ska få in tassen i dem. Placera maten inne i kartongen och låt katten jobba för att komma åt maten. Du kan även ta en tom vattenflaska, göra flera hål i den och fylla den invändigt med godsaker eller torrfoder (hålen ska vara stora nog för att katten ska kunna skaka ut maten) och skruva på locket igen. Färdigt! Nu måste katten jobba för sin föda.

3. UPP I HÖJDEN 

Din katt är inte särskilt intresserad av vad som händer på golvet i ditt hem (förutom när mat är inblandat). Katter föredrar att komma upp i höjden – precis som när den klättrar i trädgårdens äppelträd eller lapar sol på grannens garagetak. Tänk även i höjdled inomhus. Gör hyllor, klä dem med halkskyddsmaterial och låt din katt hoppa upp på dem för att leta efter godis. Din katt kommer att älska utsikten!

RITNING PÅ HEMGJORD KATTLEKSAK

 

*Källa: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1098612x16643753