VÄRT ATT VETA INNAN DU SKAFFAR KATT
Katter är fantastiska husdjur. Deras självständighet gör dem till lätthanterliga husdjur jämfört med hundar, och såväl stora som små kommer att ha glädje av dem. Det finns dock en del du bör tänka på innan du rusar ut och köper en katt. Läs mer här så att du blir redo att välkomna ett litet lejon i familjen.
DEN STORA FRÅGAN
Passar en katt in i ditt liv? Är du redo att ansvara för en katt som kan leva i upp till 20 år, finns det någon som kan passa den när du ska på semester och tillåter din ekonomi utgifterna för kattmat, veterinärbesök, försäkringar etc.? Om du svarar ja på ovanstående har du tagit första steget mot livet som kattägare, men det finns fortfarande en hel del praktiska saker att tänka på.
INNE- ELLER UTEKATT?
Fundera på om ditt närområde är lämpligt för katten att ströva omkring i eller om det är bättre med en inhägnad trädgård eller en rastgård. Om din katt ska vara en innekatt ställs en del krav på ditt hem, eftersom innekatter inte kan utveckla sitt naturliga beteende i samma utsträckning som utekatter. Förbered dig därför på att avsätta tid för att aktivera katten och inred ditt hem för att stimulera den till att vara aktiv, med högt belägna viloplatser/utkiksplatser, klösträd och noga utvalda leksaker.
HUSKATT ELLER RASKATT?
Raskatter och huskatter kan vara lika söta, men det finns skillnader i deras beteende och hur mottagliga de är för sjukdomar. Om du vill delta i utställningar måste du ha en raskatt, men studera de olika raserna noga innan du bestämmer dig.
TID OCH KOSTNADER
Inomhuskatter är mer krävande än utomhuskatter, eftersom de behöver mer aktivering och stimulering. Om du väljer en långhårig katt måste du dessutom lägga mycket tid på pälsvård och borstning. Kostnaderna handlar främst om kattmat, veterinärräkningar, passning, försäkringar och vaccinationer. Var medveten om att katten måste vaccineras ända från det att den är kattunge. Läs mer om detta här. Du bör också komma ihåg att beakta kostnaderna för att få katten kastrerad eller steriliserad, samt ID-märkt. Fördelen med att köpa en katt från ett internat är att detta då redan har omhändertagits.
Inköpslista:
- Kattmat
- Matskål
- Vattenskål
- Kattlåda
- Kattsand
- Transportbur
- Klösbräda
- Leksaker
- Kattmalt
- Halsband och eventuellt sele
- Kattbädd
- Borste
- Fästingborttagare
NÄR DET FINNS SMÅBARN I HEMMET
Katter och barn kan ha stort utbyte av varandra, men om det finns småbarn i hemmet måste du vara extra uppmärksam. De tenderar nämligen att sträcka sig efter kattens svans och öron, och som vuxen måste du förhindra detta – både för barnets och kattens skull. Det är en stor omvälvning för katten när en liten nykomling dyker upp i hemmet, så se till att det finns platser där katten får vara i fred, och kela och prata med den som vanligt.
SÅ BLIR DU KATTÄGARE
Det finns flera ställen du kan hitta din nya familjemedlem på. Det klassiska valet är bondgården eller en bekant vars katt har fått kattungar. Var dock medveten om att du måste se till att få den kastrerad/steriliserad och vaccinerad så snabbt som möjligt. Var alltid kritisk när du skaffar katt. Katten ska se frisk och kry ut, ha blank päls och klara ögon utan varansamling.
Ta den eventuellt till en veterinär för att få den undersökt. Du kan också köpa en kattunge från antingen en uppfödare eller ett internat. I dessa fall kan du vara säker på att den har undersökts, bedömts vara frisk och tam samt är kastrerad/steriliserad, vaccinerad och behandlad mot parasiter. Med katten kommer även fästingarna – om din katt vistas utomhus är det bara så.
Fästingarna älskar kattens varma päls, så inspektera den noga dagligen under fästingsäsongen och överväg att införskaffa ett medel mot fästingar och parasiter som både förebygger och behandlar. Om du vill veta mer om fästingar följer du denna länk.