Bygg din egen DIY-kattsäng! Så här enkelt är det!

kattsäng
kattsäng

Katter älskar att ha många sovplatser runt om i ditt hem och de har i allmänhet inget emot att använda din säng eller fåtölj – men varför inte istället upprätta några vackra mysiga sovplatser och låta dem smälta väl in i övrig inredning? Visst, man kan naturligtvis köpa färdiga kattsängar, men att bygga sina egna är både roligare och mer hållbart. 

Nedan hittar du våra 5 exempel på hemmagjorda snygga kattsängar som du själv kan bygga – det enda som krävs är en liten smula händighet. 
 

1. Pappkartong förskönad av material

Alla katter älskar pappkartonger och du har säkert redan många i hemmet. Välj en av dem i lämplig storlek, sedan är det bara att sätta igång. 

För detta projekt krävs en symaskin, en pappkartong, tyg och en kudde.

Gör så här:

 1. Mät upp din pappkartong. 
 2. Klipp till tyget så att det passar i storlek till alla sidor av kartongen (utom botten). Kom ihåg sömsmån. 
 3. Skär ut en öppning i en av kartongens sidor. 
 4. Klipp ut en motsvarande, lite mindre, öppning i ett av tygstyckena – se till att det återstår ca 5 cm extra tyg, som du kan vika in. 
 5. Sy ihop alla tygstycken – lite som en tehuva. 
 6. Dra ner den över pappkartongen så att öppningen passar. Vik det extra tyget runt hålets kant och limma fast det ordentligt. 
 7. Lägg en kudde längst ner i lådan – och kattsängen är klar!

Tips för enkel variation: Om du på mindre än 30 minuter vill skapa en enklare kattbädd av en pappkartong lämnar du toppen öppen. Vik tyget runt kartongens kanter, limma fast det (eller fäst med häftklamrar), lägg i en kudde – och kattsängen är redo för din katt!

 

2. Gammalt klaffbord som kattsäng

Om du har ett gammalt klaffbord, eller till exempel ett campingbord, kan du ge det helt nytt liv med följande kattsängsprojekt:

Image
kattsängen 1
Image
kattsängen 2
Image
kattsängen 3


Gör så här:

 1. Tvätta bordet helt rent.
 2. Vänd bordet upp och ner och skjut samman benen så att de bildar ett tältformat tak. Om bordet har ben som korsar varandra avlägsnar man skruvarna på benen så att man kan låta benen mötas vid "fötterna" istället för vid "knäna". Fäst benen i varandra med snöre, eller eventuellt med skruvar.
 3. Måla bordet i en färg som passar in i ditt hem.
 4. Klipp till ett stycke tyg så att det kan bilda ett tälttak när det läggs över benen. Fäst med små sömmar, en häftpistol eller med lim. 
 5. Lägg en mjuk kudde på den uppochnervända bordsskivan – och sängen är färdig.
 6. Du kan snygga till den ytterligare om du har en tunn träbit och en gammal dörrmatta, så att din katt har en egen klösbräda precis utanför sovplatsen. Eller häng upp några roliga leksaker – det är bara att använda fantasin.

 

3. Ampel med utsikt

Katter älskar att ligga högt. Det ger dem makt över tillvaron, de kan se vad som händer och hålla ett vakande öga på sina ärkefiender.

Denna kattsäng tillgodoser alla kattens behov och kräver egentligen bara en tur till loppmarknaden eller secondhandbutiken – fysisk eller online. Du ska nämligen ha tag på något gammaldags: En hängare för blomkrukor. Dessutom behöver du en mjuk kudde och en kraftfull slitstark krok för taket – den ska klara av 7 - 10 kg.

Tänk på att placera upphängningen nära fönsterkarmen och på en höjd som gör det lätt för katten att hoppa upp i och ner från kattsängen. 

Skruva fast kroken i taket eller eventuellt i fönstrets övre karm. Placera kudden i ampeln och justera den så att det blir gott om plats för din katt. Häng upp kattsängen och njut av din katts nyfikenhet och glädje över sin nya plats.

 

4. En trygg kattsäng som doftar av dig 

Använd dina gamla tröjor till den tryggaste kattsängen och gör den färdig på 30 minuter.

Den tryggaste doften för din katt är doften av dig. Med det som utgångspunkt kan du enkelt bygga en snygg och billig kattsäng som verkligen känns som en trygg plats för din katt.

Detta behöver du: 

 • En gammal tröja eller kofta
 • Fyllning. Fyllningen kan vara innehållet i en gammal kudde, filtar, handdukar eller vad du nu har till hands. 

Gör så här:

 1. Placera fyllningen i din tröja.
 2. Glöm inte ärmarna.
 3. Sy igen alla öppningar.
 4. Placera ut de fyllda ärmarna så att de bildar en hög kant runt tröjans kropp. 
 5. Sy fast dem i denna position.

 

5. Återvinningsskatt: Lådan, kartongen, vinlådan, en gammal korg

Har du en gammal låda? En kartong? Kanske en vinlåda? En stor korg? Då kommer det inte att ta lång tid att förvandla den till en supercool kattsäng. Rengör den noggrant och färgsätt den med färgad olja eller vanlig färg, allt efter tycke och smak. Lägg i en tjock huvudkudde klädd med ett vackert – gärna gammalt – örngott. Nu är sängen redo för katten. Bonus: Lätt att hålla ren – det är bara att regelbundet tvätta örngottet.

Det var allt – din nya trygga kattsäng är färdig!

 

Håll fästingar och loppor borta från kattsängen 

Kom ihåg att behandla din katt mot fästingar och loppor, så att ni slipper parasiter i den nya, hemmagjorda kattsängen. Läs mer om FRONTLINE här