SÅ TRÄNAR DU DIN KATT

Hur man tränar din katt
Hur man tränar din katt

Om du är kattägare tror du kanske att det är omöjligt att träna sin katt i lydnad, men det går faktiskt – även om det kanske kräver lite mer tålamod än att träna en hund.

Inte bara hundar uppskattar stimulering – det gör även de flesta katter. Om du har en utekatt ser den naturligtvis själv till att bli aktiverad och stimulerad, men den kommer utan tvekan även att uppskatta övningar och lätt träning – precis som innekatter. En bonus är dessutom att träning av din katt förstärker er relation.

KAN KATTER I ALLA ÅLDRAR TRÄNAS?

De allra flesta katter vill gärna tränas, men en ung katt kan vara lite lättare att träna än en äldre. Godbitar och beröm är ofta en förutsättning för att träningen av katten ska bli framgångsrik, men ex. en klickare kan användas för att berömma katten under träningen. Din katt kommer, liksom många hundar, att med tiden börja reagera på klickljudet.

Nedan beskriver vi en av de enklaste övningarna, som du kan inleda med när du ska börja träna din katt.

SÅ LÄR DU DIN KATT ATT SITTA:

Detta är en enkel men bra nybörjarövning, som också kan användas i den framtida träningen:

  • Fånga din katts uppmärksamhet genom att säga kattens namn, och håll upp en läcker godbit framför kattens huvud.
  • För långsamt godbiten över kattens huvud, så att dess kroppsvikt tvingas tillbaka, och säg ”sätt dig!” eller ”sitt!”. Det kan krävas en hel del upprepningar innan din katt börjar lyda, men det är viktigt att du löpande berömmer den och belönar den med godbitar. När det lyckas belönar du den med ännu fler godbitar och upprepar övningen flera gånger.
  • Kommandot kan även användas dagligen i framtiden, när din katt exempelvis ska ha mat i matskålen. Innan du ställer ner den fyllda skålen ska katten sätta sig.

VISTAS DIN KATT UTOMHUS? KOM IHÅG ATT FÖREBYGGA FÄSTINGAR OCH LOPPOR

Fästingar och loppor kan lätt hoppa på din katt under nästan alla årstider, undantaget är dock i regel vintermånaderna, när frosten kommer. Som kattägare vill du naturligtvis undvika att katten drabbas av fästingar, eftersom de kan orsaka besvär och obehag.

Fästingarna kan överföra smittsamma sjukdomar, och lopporna är en plåga för både dig och ditt husdjur. Därför rekommenderar vi att du använder en förebyggande behandling mot fästingar och loppor, så att din katt inte angrips av fästingar.

UNDVIK FÄSTINGBETT PÅ KATTER – ANVÄND FRONTLINE COMP

Frontline Comp som förhindrar fästingangrepp på katter är vår populäraste produkt. Produkten har även en behandlande effekt, om din katt redan angripits av fästingar. Förutom fästingar är produkten även effektiv mot loppor och löss.

Frontline Comp kan köpas både i fysiska butiker och online-butiker – hitta din närmaste återförsäljare här