TIPS TILL DIG SOM VÄNTAR KATT

Tips till dig som väntar katt
Tips till dig som väntar katt

Går du där och väntar på att få hem en alldeles egen kattunge? Här är en lista över de viktigaste sakerna att ha hemma. Om så mycket som möjligt är förberett när katten kommer så kan du njuta mer av att lära känna din nya lilla följeslagare.

En bur för hemtransport
När du ska plocka upp din kattunge från uppfödaren så behöver du en lämplig bur. Du får inte låta katten röra sig fritt i fordonet - det kan leda till en olycka. Välj en bra, robust bur avsedd för husdjur. Den är perfekt för resor till veterinären och du kommer att ha nytta av den i många år.

En katts territorium är uppdelat i flera områden. Genom att placera saker som har med mat, vila och lek/jakt i olika rum, definierar du dessa områden så tydligt som möjligt.

Plats för lek och klös
Det är bra att ha några leksaker hemma som stimulerar kattens jaktinstinkt, t.ex. en mekanisk mus, en kork fastsatt i en bit snöre, leksaksbollar etc.

Katter behöver klösa (kloa) och en klösbräda eller ett klösträd är ett mycket  bättre (och billigare) alternativ än att din katt går loss på väggar och möbler.

Plats för vila
En kudde eller korg som katten kan sova på.

Mat- och vattenskålar
Kattens matplats ska vara placerad med avstånd till såväl kattlådan som din egen matplats, gärna i ett annat rum än köket.

Plats att uträtta sina behov
Din katt kommer att behöva en kattlåda. Placera den långt ifrån kattens vilo- och matplats.

Kam och hårvårdsutrustning
I alla fall om du skaffar en långhårig kattunge.