10 roliga vinteraktiviteter med din hund och katt

vinteraktiviteter
vinteraktiviteter

Många katter kan själva ta sig ut genom kattluckan och hundar rastas ju varje dag, men när temperaturen sjunker och vinden och nederbörden tränger sig på söker sig både människor och djur inomhus.

Så vad ska vi då göra för att inte bli slöa och uttråkade? Vi har svaret och ger dig här 10 olika vinteraktiviteter med din katt och hund som tillför ditt hem energi när det är kallt och mörkt ute.


Så aktiverar du din katt
 

1. Ta jakten inomhus:
Brist på motion påverkar din katts hälsa negativt. När katten är ute springer den runt på egen hand, klättrar etc. Om den är mycket inomhus och är inaktiv kan den snabbt bli överviktig. Vi rekommenderar ett kattspö som får din katt att jaga, springa och hoppa – och leken är oftast ganska rolig för kattägaren själv. Köp ett färdigt spö eller knyt ett snöre till en pinne och knyt fast kattleksaker eller en garntuss, fjädrar eller tyg i andra änden av snöret.

2. För att du säger det:
Hade det inte varit bekvämt om din katt faktiskt kom av sig själv när du vill ha in den i buren? Eller stannar där den är när du öppnar en dörr? Vintern, när ni har mer inomhustid tillsammans, kan vara ett bra tillfälle att börja lära sin katt enkla kommandon med klickerträning. Det är en enkel metod där katten lär sig att associera positiva belöningar med ljud och du kan träna din katt att sitta, komma och stanna – precis som du skulle med en hund.

3. Fler koppel:
Hundar går i koppel, katter går lösa. Men om du bor i stan och din katt är en renodlad innekatt? Använd vintern till att lugnt och gradvis vänja din katt vid halsband och koppel inomhus. När våren kommer är din katt tränad för att njuta av nya upplevelser med dig utomhus.

4. Full fart:
När det ska vara full fart och så roligt som möjligt ska det höras. Testa exempelvis att ställa upp en kedja av dominobrickor som din katt kan se eller jaga. Skapa en vattenfri rutschkana genom att sprida ut tidningar på golvet och kasta sedan en papperstuss på dem eller dra en leksak under dem – din katt kommer att älska dessa jaktlekar.

5. Se men inte röra:
Låt din katt komma närmare djur och natur. Placera en fågel- eller ekorrmatare utanför din katts favoritfönster. Du hjälper naturens vilda djur samtidigt som du underhåller din katt och låter den leva ut sina instinkter.
 

Så aktiverar du din hund
 

1. Gå ut med hunden – inomhus:
Vem har sagt att man inte kan promenera inomhus med sin hund? Pressa er själva i 15 minuter och se hur många rundor ni kan promenera på en bana du har upprättat i ditt hem. Både hund och hundägare får pulsen att öka lite och kan efteråt slappna av med gott samvete.

2. Mental träning:
Göm en godbit under 1 av 3 koppar, blanda dem och låt din hund visa var godbiten är gömd. Göm leksaker runt om i huset och låt hunden leta, hitta och apportera – och belöna den med godis. Det är kul för er båda och håller din hund aktiv och glad.

3. Fysisk träning:
Upprätta ett litet fysioterapiprogram för din hund. Låt den exempelvis stärka musklerna genom att omväxlingsvis sitta och stå. Låt hunden stå med framtassarna på en balansbräda och i alla riktningar följa en godbit med huvudet. Att slingra sig runt fasta hinder (stolar eller liknande) samt att svänga om helt är också fantastiskt bra när din hund ska förbättra sin mobilitet.

4. Spårhund:
Göm hundens foder (torrfoder) runt om i huset och få den att lukta sig fram till det. Detta får den att använda såväl hjärna som luktsinne och den får arbeta lite hårdare för maten.

5. Lär hunden nya trick:
Lär din hund nya trick eller ett nytt kommando. Gör det i små korta sessioner så att de gradvis lär sig utan att det blir oöverkomligt. Att lära sig något nytt stimulerar din hund och gör den gladare.

 

Få inspiration till ännu fler övningar och lekar som du kan utmana din hund eller katt med