Övervikt är en livsstilssjukdom som allt fler svenskar lider av – och tyvärr gäller detta även våra husdjur. Var femte hund är faktiskt överviktig* och detta är ett stort problem, eftersom normal vikt har avgörande betydelse för din hunds vitalitet och energi. Men hur vet du om din hund är överviktig?
DETTA SKA DU VARA EXTRA UPPMÄRKSAM PÅ
Du kan mycket väl vara omedveten om att din hund är överviktig. Därför är det viktigt att veta hur man upptäcker övervikt. Som utgångspunkt ska man vara extra vaksam om hunden tillhör någon av följande kategorier, eftersom den då är mer benägen att gå upp i vikt:
- Vissa raser är mer benägna att gå upp i vikt än andra. Exempelvis är Labrador retrievers och små hundraser särskilt utsatta.
- Steriliserade hundar är på grund av hormonella förändringar dubbelt så utsatta som icke-steriliserade.
- Din hunds livsstil spelar stor roll. Om den uppehåller sig mycket inomhus och äter matrester är det alltså mer sannolikt att den går upp för mycket i vikt.
SÅ VET DU OM DIN HUND ÄR ÖVERVIKTIG
1. Har din hund ändrat beteende?
Du känner din hund bättre än någon annan och märker definitivt om den börjar bete sig annorlunda än vanligt. Kanske är den slöare och mindre energisk när du försöker aktivera den, kanske blir den andfådd eller tar pauser under era promenader. Kanske börjar den tigga vid bordet eller bete sig annorlunda på annat sätt när det gäller maten. Samtliga dessa kan vara tecken på att det är dags att vidta åtgärder – som ex. att kontakta en veterinär.
2. Gör hemtestet
Ett enkelt test du kan göra hemma kommer på några minuter att avgöra om din hund är överviktig eller inte. Testet går ut på att känna dig fram på din hunds revben och det är faktiskt lätt att känna av övervikt om man vet hur man ska göra. Om du kan känna din hunds revben genom pälsen och kroppsvävnaderna utan att de är framträdande är din hund normalviktig. Om du inte känner av revbenen alls är din hund överviktig.
3. Har din hund lagt på sig vikt?
Att regelbundet väga sin hund är en god idé eftersom detta har en förebyggande effekt. Regelbundna invägningar som du skriver ner samt kontroller hos veterinären ger dig en bra översikt över din hunds viktökning och/eller viktminskning under hela dess liv. En tumregel är att om hunden väger 15 % över sin optimala vikt är den överviktig*. En labrador av den lätta typen har en normalvikt på 24 kg och är alltså överviktig om den väger 27,6 kg eller mer.
4. Vad är idealvikten?
När man vet hundens ras, kön och ålder kan man beräkna dess idealvikt. Du kan få din veterinär att göra detta och därefter bara hålla ett öga på vikten för att förhindra att hunden går upp i vikt.
VAD GÖR JAG OM MIN HUND DRABBAS AV ÖVERVIKT?
Övervikt orsakar sjukdomar, minskar livslängden och försämrar livskvaliteten. Därför kommer din överviktiga hunds framtid att innehålla dietplaner, dietkost och motion. Det är viktigt att hela familjen samarbetar kring hundens viktminskning och är beredda på förändringar av de dagliga rutinerna – det kan ex. vara en markant minskning av godsaker och att hunden inte längre får närvara när ni äter eller lagar mat. Tala med din veterinär om dietkost, träningsplaner och andra initiativ.
VAD FÅR MIN HUND INTE ÄTA?
Förutom att vara noga med motion och dieten är det även viktigt att hunden inte äter vissa livsmedel. Här följer en lista över 20 livsmedel en hund inte bör äta:
*Källa: https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/overvagt-hos-hund/