CITRONOLJA OCH 19 ANDRA SAKER EN KATT INTE BÖR FÅ I SIG

Citronolja och 19 andra saker en katt inte bör konsumera
Citronolja och 19 andra saker en katt inte bör konsumera

Det är lätt att tro att katter kan äta allting vi äter, men sanningen är att mycket av vår mat är giftig och rent av livsfarlig för våra katter. Dessutom finns det många saker i vår omgivning som kan utgöra en fara för ditt husdjur. Är du osäker på om ditt husdjur ätit något det inte borde ska du omedelbart kontakta din veterinär. När det gäller förgiftningstillbud är det tiden mellan förgiftning och påbörjan av behandling som spelar störst roll för överlevnaden. Misstänker du att din katt blivit förgiftad ska du snabbast möjligt ta den till veterinär och få hjälp.

Avokado
Innehåller det för katter giftiga ämnet persin.

Citronolja
Finns i schampo och parfymer och kan orsaka leverskada hos katten.

Fisk (rå)
Fisk ska aldrig ges rå. Kokt går bra, däremot.

Fruktkärnor
Innehåller cyanid i mycket små mängder. Överdriven konsumtion kan leda till förgiftning.

Lakrits
Är giftigt för alla i stora mängder.

Lever
Innehåller enorma mängder A-vitamin. Att utfodra katter med för mycket lever kan orsaka A-vitaminförgiftning med skador på ögon och skelett som följd.

Lök
Lök av alla varianter innehåller ämnen som kan påverka kattens blodceller.

Nötter
Ett gram per kroppsvikt kan vara tillräckligt för att orsaka kräkningar.

Paracetamol
Finns i febernedsättande tabletter. Eftersom katter saknar det enzym som kan bryta ner det aktiva ämnet i läkemedlet, kan en enda tablett vara dödlig för dem.

Potatisplantor och rå potatis
Innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Rabarber och rabarberblad
Bör ej ätas för ofta då det hämmar bildandet av röda blodkroppar. Bladen innehåller oxalsyra som i höga doser kan vara potentiellt dödligt.

Salt
Binder vätska i kroppen. I höga doser kan katten drabbas av saltförgiftning vilket till en början bara leder till kräkningar. Om katten inte får behandling kan symtomen dock förvärras och tillståndet bli mycket allvarligt, eventuellt dödligt.

Sharonfrukt
Kan orsaka organkollaps.

Spenat
Bör inte ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Stark mat
Kan bli för mycket för kattens matsmältningssystem.

Svamp
Många arter är mindre lämpliga för katter och en del är giftiga.

Teobromin
Finns i choklad, te, kaffe samt andra koffein- och kakaokällor. Katter saknar det enzym som bryter ner ämnet och därför kan choklad och liknande vara mycket giftigt för dem (i mängder runt 20 mg teobromin per 1/2 kg kroppsvikt). Var uppmärksam på att mörk choklad innehåller höga halter av teobromin.

Vindruvor/russin
Kan vara direkt dödliga vid intagande av större mängder. Kan även ge njurskador. Det finns många uppgifter om förgiftning med russin och vindruvor men det är fortfarande inte klarlagt varför katten inte tål dem.

Xylitol
Ett sötningsmedel som finns i många matvaror men är extra vanligt i tuggummi. För mycket xylitol får kattens blodsocker att sjunka, vilket kan orsaka bestående skador på levern.

Äggvita (rå)
Innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.