GUIDE: SÅ SKYDDAR DU DITT HUSDJUR UNDER JUL OCH NYÅR

Guide: Hur du tar hand om ditt husdjur inför jul och nyår
Guide: Hur du tar hand om ditt husdjur inför jul och nyår

Precis som det finns individuella skillnader mellan olika människor finns det individuella skillnader mellan våra husdjur och hur pass stressade de blir i olika situationer. Men eftersom man inte kan berätta för ett djur vad som kommer att hända är det ännu viktigare att vidta försiktighetsåtgärder när man förändrar djurets vardag, som ju är fallet under jul och nyår.

Därför har vi tagit fram denna guide som du kan använda som checklista innan du öppnar dörren för dina gäster och raketerna exploderar. 

  • Tänk över dina juldekorationer. Om de placerats där djuret kan nå dem (t.ex. i julgranens lägre grenar) bör de inte se ut som leksaker eller fyllas med godis/kakor. Var även försiktig med glaskulor eftersom de kan skada känsliga tassar om de går sönder. Lämna aldrig dina husdjur ensamma i närheten av julgranen. 
  • Se alltid till att det finns en plats ditt husdjur kan dra sig tillbaka till när ni har gäster. Man kan till exempel skapa en grotta i ett rum gästerna inte besöker. 
  • Dra ner gardinerna på nyårsafton så att ditt husdjur skyddas mot skarpt ljus. Vissa förbereder djuret genom att visa det film av fyrverkerier, men för att det ska fungera måste du vara ute i god tid – säg 3 till 6 månader innan nyårsafton.
  • Tomteluvor och nyårshattar för husdjuren är ingen bra idé alls. De förstår inte varför det är roligt och kan bli både rädda och generade när vi reagerar annorlunda på dem än vanligt. 
  • Ta en rejäl promenad med hunden på eftermiddagen på nyårsafton så att den inte behöver gå ut när raketerna smäller, och stäng kattluckan. Det är i allmänhet en bra idé att motionera ditt husdjur både dagen innan och under själva dagen innan allt brakar loss. 
  • Kom ihåg att ditt beteende smittar av sig på djuren, så prata glatt och var avslappnad när raketerna börjar tjuta och smälla. 
  • Lämna aldrig hunden ensam på nyårsafton. Du riskerar att din hund blir ängslig och rädd och aldrig mer kan lämnas ensam hemma.