6 GODA RÅD INFÖR VALET AV KATTPENSIONAT

6 bra tips för att välja kattpension
6 bra tips för att välja kattpension

Ska du snart åka på semester utan din katt? Här får du tips och råd om hur du ger din katt en trevlig semester

Om du är kattägare och planerar att ha semester inom kort vet du också att det ingår i planeringen att hitta någon som kan passa din katt. Vi har samlat några tips och goda råd om hur du ger din katt den allra bästa ”semestern” när den inte längre är i sin välbekanta miljö.

VEM SKA PASSA DIN KATT?

Om du inte har familj, vänner eller bekanta som kan passa din katt medan du är på semester kan ett kattpensionat vara lösningen.

Om du har haft katt i många år har du kanske redan ett fast kattpensionat där du tryggt lämnar din katt varje gång du ska åka på semester. Om det däremot är första gången som du behöver passning, om du har flyttat eller om du har dåliga erfarenheter av det senaste kattpensionatet har vi här samlat några goda råd inför valet av kattpensionat.

VAR UTE I GOD TID

Du bör vara ute i god tid om du ska ut och resa under den mest hektiska semesterperioden. Det kan vara bra att besöka pensionatet innan du bokar för att få ett förstahandsintryck, och för att träffa och prata med ägarna. Men förvänta dig inte att kunna dyka upp när det passar dig, många kattpensionat försöker skapa så lugna omgivningar som möjligt för sina fyrbenta gäster genom att begränsa antalet besök – så kontakta pensionatet innan besöket.

Det finns naturligtvis mer att tänka på när man ska välja ett pensionat till sin katt. Det viktigaste är att du känner dig trygg när du lämnar ditt husdjur på pensionatet när du själv ska ut och resa – så att du kan känna dig lugn och avslappnad på din semester.

Det kan kräva lika mycket research som att planera den egna semestern, men det kan vara svårt att förlåta sig själv om man efter semestern hämtar sin katt och inser att den mått dåligt under vistelsen.

6 GODA RÅD INFÖR VALET AV KATTPENSIONAT:

  1. Hör om ditt nätverk har några rekommendationer eller erfarenheter
  2. Prata med din veterinär. De är ofta bekanta med pensionaten i sitt område
  3. Besök ett eller flera pensionat innan du bokar. Välj ett pensionat som kräver bevis på vaccinationer och förebyggande av loppor
  4. Välj ett pensionat som passar din katt vad gäller inomhus- och utomhusfaciliteter
  5. Välj ett pensionat där du kan se att de tar väl hand om djuren
  6. Se gärna till att din katt kan få samma foder som vanligt. På så sätt minskar du risken för onödiga magproblem.

FÅ PERSONLIGA REKOMMENDATIONER

Det är alltid bra med personliga rekommendationer, eftersom det kan vara svårt att hitta konkreta erfarenheter. Kanske är det värt att köra en halvtimme extra om du vet att du lämnar din katt på ett bra kattpensionat, som du till och med fått rekommenderat.

BESÖK KATTPENSIONATET INNAN DU BOKAR

Om du inte tidigare känner till kattpensionatet kan det vara bra att kontakta ägarna och fråga om du kan komma på besök. På så sätt får du möjligheten att se pensionatet och eventuellt ställa några frågor innan du bokar. Du kan få se kattens rum – är det inrett med det nödvändiga, som klösbräda och ett gömställe? Har katten möjlighet att vistas utomhus, tillsammans med andra eller ensam? Lita på din magkänsla innan du bokar din katts semesteruppehåll!

HÄLSA PÅ KATTPENSIONATEN

Innan din katt ska passas på ett kattpensionat är det ditt ansvar som ägare att se till att din katt har alla nödvändiga och giltiga vaccinationer. Fråga de enskilda kattpensionaten vad de kräver – det kan vara bra att ta med i beräkningarna när du väljer pensionat.

FÖREBYGG SÅ ATT LOPPORNA INTE FÖLJER MED HEM

På pensionaten är många djur samlade på ett ställe, och därför kräver många pensionat att din katt har behandlats med förebyggande loppmedel. Du kan köpa loppmedel med eller utan recept, och verkningstiden skiljer sig åt från produkt till produkt.

EFFEKTIVT LOPPMEDEL FÖR KATTER

Om du ska skydda din katt mot loppor och fästingar rekommenderar vi att du behandlar och förebygger med vårt loppmedel. Det säkerställer att din katt inte tar med sig lopporna hem från sin semester.

Loppor är en plåga när de väl har tagit sig in i ditt hem. Och inte bara för katten – de hoppar även på oss människor, med kliande röda bett som följd. Loppor och deras ägg är svåra att bli av med när de väl har flyttat in. Därför är det viktigt att du också behandlar omgivningarna.

Trevlig semester önskar vi dig och din katt!