Världens näst största spridare av smittsamma sjukdomar
Antalet fästingburna sjukdomar i Europa ökar. De senaste 20 årens globala transport av husdjur och ett generellt varmare klimat har varit en viktig del i denna utveckling. Eftersom fästingen kan leva i upp till 3 år och suger blod i flera stadier i sin utveckling är risken att smitta överförs från ett värddjur till ett annat. Detta gör fästingen till världens näst värsta smittspridare, endast överträffad av malariamyggan.
Ixodes ricinus är den vanligaste fästingen i Europa.
Lär känna dina fästingar

Den traditionella – Vanlig fästing
Den vanliga fästingen föredrar miljön i skogar och hög vegetation där det är en högre luftfuktighet. Den vanliga fästingen känner man igen på kroppens mörka färger och ryggens mörka, runda form. Den vanliga fästingen kan bära på bakterien borrelia.

Den nya – Brokiga hundfästingen
Den brokiga hundfästingen kan man känna igen på dess mönster av ljusa teckningar på kroppen. Den brokiga hundfästingen är större än den vanliga fästingen och kan bära på parasiten Babesia canis som också kallas för hundmalaria.
Fästingen trivs bäst i områden med hög vegetation och kan växa till 200 gånger sin vikt.
- 01
- 02
- 03
- 04
Fästingens livscykel
SJUKDOMAR SOM KAN ÖVERFÖRAS AV FÄSTINGAR
Borrelia
Orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi och överförs främst av fästingen Ixodes ricinus. Några symtom på borrelia är feber, aptitlöshet, slöhet och hälta. Sjukdomen är ovanlig – färre än 5 % av de hundar som testas positivt för borreliaantikroppar utvecklar sjukdomen och den har aldrig diagnostiserats på katt.
Anaplasmos
Utbredd över hela Europa och kallas även "fästingfeber". Anaplasmos ger upphov till förkylningsliknande symtom som ledvärk och feber.
TBE (Tick Borne Encephalitis)
Fästingöverfört virus som ger upphov till hjärnhinneinflammationsliknande symtom hos människor. Det har även konstaterats fall hos hundar med symtom som hög feber, nedstämdhet och kräkningar. Även dödsfall har förekommit.

En komplett guide
Så tar du bort fästingar från ditt husdjur
Steg 1: Lugna ditt husdjur och håll det under kontroll. När du är redo att ta bort fästingen från din hund eller katt är det mycket viktigt att ditt husdjur är lugnt och avslappnat. De kan lätt känna på sig att något är på väg att hända och bli nervösa. Låt därför hunden eller katten vänja sig vid fästingbortagaren och att den rör vid deras päls och bete dig som att det är en helt vanligt dag med lite kli.
Steg 2: Ta din fästingborttagare och ta bort fästingen med två enkla steg. 1. Dela pälsen runt fästingen så att du lätt kan komma åt den. 2. Skjut in fästingborttagaren mot huden och tag i fästingen så att du har ett bra grepp och rotera sakta medsols samtidigt som du drar försiktigt. Försök att få ut hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast bort den själv.
Steg 3: Döda fästingen. Du kan döda fästingen genom att lägga den i en behållare med hushållssprit eller desinfektionssprit eller helt enkelt kasta den i toaletten och spola.
Steg 4: Rengör området där fästingen satt. Här behöver du klorhexidin för att göra rent där fästingen satt. Använd aldrig sprit eller liknande.
Steg 5: Belöna ditt husdjur. Se till att belöna ditt husdjur med godis och kärlek när fästingen är borttagen för att associera upplevelsen med någonting positivt.
Steg 6: Håll ett öga på såret. Håll sen koll på såret över ett par dagar så att det inte blir rött eller svullet. Det kan vara ett sjukdomstecken.