Fästingar
Fästingar

FÄSTINGAR

Sjukdomar, livscykel och bekämpning

VÄRLDENS NÄST STÖRSTA SPRIDARE AV SMITTSAMMA SJUKDOMAR

Antalet fästingburna sjukdomar i Europa ökar. De senaste 20 årens globala transport av husdjur och ett generellt varmare klimat har varit en viktig del i denna utveckling. Eftersom fästingen kan leva i upp till 3 år och suger blod i flera stadier i sin utveckling är risken att smitta överförs från ett värddjur till ett annat. Detta gör fästingen till världens näst värsta smittspridare, endast överträffad av malariamyggan.

FÄSTINGENS LIVSCYKEL

Æg
1: Ägg

Den vuxna honan lägger upp till 4000 ägg på marken i fuktig vegetation och dör därefter. Äggen kläcks efter 1 - 3 månader.

Larve
2: Larve

Larven väntar på ett värddjur att suga blod från. En blodmåltid kan vara i några dagar eller – om den lämnas ostörd – i upp till en vecka.

Nymfe
3: Nymf

Nymfen behöver blod för sin fortsatta utveckling. Den har inga ögon men kan känna värmen och koldioxidutsöndringen från sina offer. När nymfen ätit färdigt väntar den i gräset på att växa till sig och bli en vuxen fästing.

Voksen flåt
4: Vuxen fästing

Fästingen är nu könsmogen. Honan parar sig och söker efter ett nytt värddjur för att få sin sista blodmåltid. Utan blodet kan honan inte lägga några ägg.

SJUKDOMAR

Three Paragraph

Borrelia

Orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi och överförs främst av fästingen Ixodes ricinus. Några symtom på borrelia är feber, aptitlöshet, slöhet och hälta. Sjukdomen är ovanlig – färre än 5 % av de hundar som testas positivt för borreliaantikroppar utvecklar sjukdomen och den har aldrig diagnostiserats på katt.

Anaplasmos

Utbredd över hela Europa och kallas även "fästingfeber". Anaplasmos ger upphov till förkylningsliknande symtom som ledvärk och feber.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

Fästingöverfört virus som ger upphov till hjärnhinneinflammationsliknande symtom hos människor. Det har även konstaterats fall hos hundar med symtom som hög feber, nedstämdhet och kräkningar. Även dödsfall har förekommit.

Two Paragraphs
Är ditt husdjur skyddat?

Är ditt husdjur skyddat?

Se vårt breda sortiment för hundar och katter för snabbt och effektivt skydd mot loppor, löss och fästingar.

EN KOMPLETT GUIDE

Så tar du bort fästingar från ditt husdjur
Steg 1
Steg 1

Ta på eventuella handskar. Det är inte livsnödvändigt att ta på handskar, så om du inte har några till hands behöver du inte gå ut och investera i några för att ta bort fästingen. Anledningen till att det rekommenderas att du använder ett par handskar är för att fästingen i vissa fall kan överföra sjukdomar till dig om du har en liten reva eller ett sår i huden.

Steg 2
Steg 2

Lugna ditt husdjur och håll det under kontroll. När du är redo att ta bort fästingen från din hund eller katt är det mycket viktigt att ditt husdjur är lugnt och avslappnat. De kan lätt känna på sig att något är på väg att hända och bli nervösa. Låt därför hunden eller katten vänja sig vid fästingbortagaren och att den rör vid deras päls och bete dig som att det är en helt vanligt dag med lite kli.

Steg 3
Steg 3

Ta din fästingborttagare och ta bort fästingen med två enkla steg. 1. Dela pälsen runt fästingen så att du lätt kan komma åt den. 2. Skjut in fästingborttagaren mot huden och tag i fästingen så att du har ett bra grepp och rotera sakta medsols samtidigt som du drar försiktigt. Försök att få ut hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast bort den själv.

Steg 4
Steg 4

Döda fästingen. Du kan döda fästingen genom att lägga den i en behållare med hushållssprit eller desinfektionssprit eller helt enkelt kasta den i toaletten och spola.

Steg 5
Steg 5

Rengör området där fästingen satt. Här behöver du klorhexidin för att göra rent där fästingen satt. Använd aldrig sprit eller liknande.

Steg 6
Steg 6

Belöna ditt husdjur. Se till att belöna ditt husdjur med godis och kärlek när fästingen är borttagen för att associera upplevelsen med någonting positivt. 

Håll ett öga på såret. Håll sen koll på såret över ett par dagar så att det inte blir rött eller svullet. Det kan vara ett sjukdomstecken.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

HUR SKYDDAR JAG MINA VALPAR MOT LOPPOR OCH FÄSTINGAR?

Även valpar och kattungar kan angripas av parasiter. Särskilt loppor kan ge de små en tuff match, och kan vid massiva angrepp till och med orsaka anemi. Hundar kan använda Frontline redan från en vikt på 2 kg, och kattungar från en ålder på 8 veckor/1 kg. Det dödar pålitligt loppor och kan anpassas exakt efter valpens/kattungens vikt.

I VILKA OMRÅDEN/REGIONER FÖREKOMMER FÄSTINGAR?

Fästingar förekommer främst i skogen och ängsområden med hög vegetation. Där ligger de på lur i det höga gräset eller i buskage och väntar på sina offer. Men man hittar dem också i stadsparker och i privata trädgårdar – de kan hittas överallt där deras naturliga värdar lever: Möss, fåglar, harar, rävar och rådjur.

HUR LÄNGE KAN EN FÄSTING ELLER LOPPA ÖVERLEVA I MIN BOSTAD?

Fästingar bor sällan i hus eller lägenheter. I det fria kan de dock överleva i flera månader i väntan på en ny värd att suga blod ifrån. När en fästing har borrat sig in i huden på ett obehandlat djur suger det blod i upp till 14 dagar. Loppor, och speciellt lopplarver, kan överleva i upp till ett halvår. När en hund eller katt vistas i kontaminerade miljöer smiter de vuxna lopporna ut ur pupporna och angriper djuren.

HUR VET JAG OM MIN HUND ELLER KATT HAR FÄSTINGAR?

Ofta ser man fästingarna med blotta ögat. Fästingar kan ha olika former, färger och storlekar. Fästingar som ännu inte sugit sig fulla är i allmänhet ovala, platta och små (ungefär lika stora som ett sesamfrö). Fästingar som har sugit sig fulla av blod är ungefär lika stora som en ärta. Om pälsen är tjock kan det vara svårt att se fästingarna, men man känner dem när man drar handen genom pälsen.

Läs mer om

Parasiter kan vara en olägenhet och spridare av sjukdomar. Läs mer om andra parasiter.

Three Paragraph

Löss

Loppor

Maskar

Kunskap om fästingar

Fästingar
Hund
Katt
VEM ÄR FÄSTINGENS VÄRSTA FIENDE?

Många uppfattar fästingen som farlig, eftersom den kan bita sig fast på ens hund eller katt och...

Läs mer