Namnen skinnbaggar och fästingar används ofta utan åtskillnad, men de två insekterna är helt annorlunda och tillhör inte ens samma familj. Här kan du läsa mer om dem och lära dig hur du ser skillnad på dem, och varför det är en bra idé att veta om det är en skinnbagge eller en fästing som har bitit sig fast på dig eller ditt husdjur.
VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SKINNBAGGAR OCH FÄSTINGAR?
Skillnaden är stor. En fästing är ett blodsugande kvalster som är farlig eftersom den kan överföra sjukdomar till både djur och människor. En skinnbagge däremot är en ofarlig insekt som inte utgör något hot.
HUR SER MAN DÅ SKILLNAD PÅ SKINNBAGGAR OCH FÄSTINGAR?
Fästingen tillhör spindelfamiljen, och det syns. Det enklaste sättet att känna igen den på är att räkna dess ben – liksom andra spindlar har den 8 stycken medan skinnbaggen bara har sex, och mer liknar en liten skalbagge. Dessutom har många skinnbaggar vingar, trots att de sällan flyger.
SKINNBAGGEN – EN MISSFÖRSTÅDD INSEKT
Tack och lov vet inte skinnbaggen själv hur ofta den förväxlas med den blodsugande och farliga fästingen. Men en skinnbagge är inte farligare än en fjäril. Dock ska man vara uppmärksam på en av de mer än 600 olika arterna av skinnbagge i Sverige som rent faktisk suger blod. Det är den vi känner till som vägglusen och den uppehåller sig hellre i våra bostäder än i varma hudveck och djurpälsar. Vägglössen är irriterande och kan vara svåra att bli av med dem, men för de allra flesta är de ofarliga. Om man är allergisk kan ett bett från vägglusen dock leda till klåda eller svullnad, och om man upplever detta rekommenderas man alltid att söka läkare.
VAD ÄTER EN SKINNBAGGE?
Låt oss poängtera det igen – skinnbaggar suger inte blod. De lever av att suga saft från växter, och det finns t.o.m. vissa arter som jagar andra insekter.
FÄSTINGEN – BLODSUGAREN
Fästingen är ett ganska litet blodsugande kvalster som ofta biter sig fast utan att man märker något, eftersom den mest liknar en liten svart prick. Inom några timmar kommer den att ha sugit så mycket blod att den kan vara upp till 1,5 cm lång.
Fästingar lever i skogar, på ängar och i hagar med fuktig, tät växtlighet, högt gräs och skugga. Här sitter den och väntar på att ett varmblodigt djur ska komma förbi – och det kan vara både
ett husdjur och en människa. Fästingarna älskar värme och blir inte aktiva förrän temperaturen
är +5 grader eller högre.
NÄR ÄR EN FÄSTING FARLIG?
Fästingar medför alltid potentiell fara eftersom de kan bära på olika sjukdomar, som borrelia och TBE. Borrelia angriper centrala nervsystemet medan TBE kan ge upphov till hjärnhinneinflammation. Det kan låta skrämmande, men det är viktigt att ta det på allvar och kontrollera både sig själv och sina djur när man har varit på skogspromenad. Dock ska man naturligtvis inte drabbas av panik om man hittar en fästing i pälsen. I allmänhet händer inte särskilt mycket med människor och djur som angripits. Lite irritation eller inflammation kan uppstå och man ska hålla ett öga på det angripna området och alltid söka läkare eller veterinär om besvären inte har lagt sig efter ett par dagar.
HUR AVLÄGSNAR MAN EN FÄSTING?
Om man hittar en fästing ska den omedelbart avlägsnas. Använd en pincett eller en fästingborttagare och strunta i huskurer som att smörja in den i olja eller att cirkulera den med ett finger. Läs mer här om hur du korrekt avlägsnar fästingar.