VEM ÄR FÄSTINGENS VÄRSTA FIENDE?

VEM ÄR FÄSTINGENS VÄRSTA FIENDE?
VEM ÄR FÄSTINGENS VÄRSTA FIENDE?

Många uppfattar fästingen som farlig, eftersom den kan bita sig fast på ens hund eller katt och bära på allvarliga sjukdomar som borrelia, anaplasma och TEBE (fästingburen hjärninflammation).

Men vem är egentligen fästingens egen värsta fiende?

FÄSTINGENS FIENDE NR. 1

Det finns faktiskt ett djur som har övertaget över den lilla blodsugaren. Ett djur som är fästingens värsta fiende inom djurvärlden, nämligen pungråttan.  Den amerikanska pungråttan (opossum) äter bokstavligt talat fästingar till frukost. Fästingarna försöker bita sig fast på det lilla däggdjuret, som du eller dina barn kanske känner igen från DreamWorks© animerade film ”På andra sidan häcken” (du vet, den som kan spela död när den anar fara). Men det kommer fästingarna att ångra bittert.  Pungråttan är nämligen otroligt bra på att hålla ordning på sin päls och under denna process äter den 95 % av de fästingar som bitit sig fast i den. En enda pungråtta kan äta mellan 5 500 och 6 000 fästingar i veckan och därmed håller de nere antalet fästingar i den amerikanska naturen.

Man ska se det som något mycket positivt om det finns pungråttor i närheten av där man bor – de rotar inte i soptunnor, sprider inte sjukdomar och attackerar inte husdjur. Dessutom är de immuna mot ormgift, så de äter gärna en orm eller två, sniglar, kackerlackor och många andra otrevligheter. Och, som sagt, naturligtvis fästingar.

DET BÄSTA FÖRSVARET MOT FÄSTINGAR

Nu finns ju tyvärr inte den amerikanska pungråttan i Sverige. Här hemma är istället ditt husdjurs bästa försvar mot de obehagliga fästingarna FRONTLINE Comp, som effektivt förebygger fästingangrepp i upp till 4 veckor.  Frontline är ett receptfritt läkemedel som säljs av apotek.

Hitta din återförsäljare här