Loppor

Sjukdomar, livscykel och bekämpning.

PARASITEN DU VERKLIGEN INTE VILL HA I DITT HEM

Loppor är cirka 1 - 3 mm långa, orangebruna och har långa bakben som de använder för att hoppa upp mot 33 cm. När de väl har greppat fast i ett djurs päls kryper de in mellan hårstråna och det är vanligt att de sätter sig på djurets ländrygg.

Honloppor, som är större än hanlopporna, kan lägga upp till 50 ägg om dagen.

De flesta som äger eller har vuxit upp med hund eller katt i hemmet vet hur irriterande det är om loppor flyttar in. Loppor är verkligen inte något du vill att ditt husdjur ska ta med sig hem, eftersom de är parasiter som det kan ta lång tid att bli av med. När lopporna väl har flyttat in i ditt hem räcker det inte att bara behandla ditt husdjur, du måste även behandla ditt hem, eftersom lopporna lägger så många ägg och har en speciell livscykel som vi berättar mer om längre ner.

Den vanligaste typen av loppa här hemma är kattloppan, som trots sitt namn även angriper hundar.

Var lever loppor?

Loppornas ägg hamnar i mattor, soffor eller golvspringor där de snabbt utvecklas till nya vuxna loppor. På bara 3 veckor kan 5 loppor leda till 6 000 nya loppor i olika utvecklingsstadier. Därför är det en bra idé att dammsuga varje dag om loppor har konstaterats i hemmet. Dammsug extra noga i de delar av hemmet där ditt husdjur tillbringar mest tid.

Symptom på loppor hos katt eller hund

De 3 vanligaste symtomen på loppor:

  • Hunden eller katten kliar sig mer än vanligt.

  • Hunden eller katten verkar ledsen eller orolig.

  • Kamma igenom pälsen mot ett vitt papper. Om ditt husdjur har loppor så kommer det att ramla ner små rostfärgade, kaffesumpsliknande korn på pappret (loppavföring).

När är det loppsäsong?

P.g.a. loppans unika livscykel finns tyvärr ingen specifik loppsäsong. Loppornas ägg kläcks först när förhållandena är passande och de kan därmed överleva länge, även över vintern. 

Så kontrollerar du om din hund har loppor

Det är egentligen relativt enkelt att ta reda på om du har loppor i huset, även om du inte kan se de vuxna lopporna. Den kaffekornsliknande avföring lopporna lämnar efter sig går att se med blotta ögat.

Man kan även med en tät kam och ett vitt papper, ex. hushållspapper, ta reda på om det finns loppor i hemmet eller inte. Kamma området vid svansen och svanken, eftersom det är särskilt där som loppor tycker om att gömma sig. Håll det vita pappret under området du kammar. Eventuellt hittar du vuxna loppor, men om inte kanske du åtminstone hittar något kaffekornsliknande som trillar ner. Om pappret ser ut att bli rödfärgat när man häller vatten på det kan man vara tämligen säker på att husdjuret har loppor. Anledningen till att pappret blir rödfärgat är att loppans avföring huvudsakligen består av torkat blod.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04

Loppans livscykel

Ägg

Faller av pälsen där husdjuret befinner sig – i möbler, bilen, sängen eller mattor – och där kläcks de till larver efter en vecka.

Larver

Söker sig bort från ljuset och djupt in i mattor, möbler och golvspringor där de förpuppas efter 1 - 2 veckor.

Puppor

Förvandlas till vuxna loppor som kläcks när de känner av värme, koldioxid och rörelse.

Vuxen loppa

Suger blod på ditt husdjur och lägger upp till 50 ägg om dagen.

Så behandlar man mot loppor

Vid problem med loppor rekommenderas Frontline Comp. Frontline Comp dödar såväl befintliga loppor som eventuella ägg och larver. Effekten håller därefter i sig i 8 veckor på hundar och 4 veckor på katter.

Även om det bara tar 24 timmar att döda lopporna i pälsen så kan du fortfarande hitta loppor på ditt djur, eftersom de bor kvar i ditt hem. Därför bör man upprepa behandlingen var fjärde vecka i minst 6 månader efter det att man sett den sista loppan. Det är nämligen så länge som pupporna kan överleva innan de kläcks och hoppar över till hundens eller kattens päls.

Sjukdomar som loppor överför

Loppallergi

Hunden eller katten reagerar på loppans saliv, som överförs när loppan suger blod. Symtomen varierar från milda till våldsam klåda, håravfall, stress och nedstämdhet.

Bandmask

Lopplarven brukar komma i kontakt med avstötta bandmaskdelar i djurkorgen eller soffan och äter av dem. Lopplarven får då i sig maskägg som utvecklas vidare i den vuxna loppan. När hunden eller katten slickar sig i pälsen för att bli av med lopporna följer bandmaskäggen med och leder till att hunden eller katten får bandmask.

Bartonella "Cat Scratch Disease"

Bartonella finns antingen redan i kattens blod eller överförs till katten via loppbett eller en särskild typ av fästing. Bartonella kan i sällsynta fall överföras från katten till människor med nedsatt immunförsvar om en smittad katt biter eller river dem. Symtomen är feber, lindriga neurologiska störningar och utslag p.g.a. kliande.

Så dödar du lopporna med Frontline

I Frontline Comp finns inte bara det aktiva ämnet fipronil, som dödar de vuxna lopporna, utan även ämnet (S)-metopren som även förhindrar lopplarver och ägg från att utvecklas till nya loppor. När en vuxen loppa har absorberat fipronil dör den vanligtvis inom 24 timmar. Efter att det gjorts en behandling med en av våra Frontline-produkt är din hund skyddad i upp till 8 veckor och din katt i upp till 4 veckor.

Man ska dock vara medveten om att det inte räcker med en enda behandling med Frontline för att göra hemmet helt loppfritt. Detta beroende på att loppornas speciella livscykel gör det möjligt för larverna att överleva väldigt länge i sin puppa.

Andra parasiter