Loppor hos hundar och katter kan orsaka stora besvär – och inte minst vara en plåga, när de väl har flyttat in i våra hem. Här kan du läsa allt du behöver veta om de irriterande lopporna – och vad du kan göra för att bli av med dem!
Loppor på hundar och katter är ett nästan oundvikligt fenomen. Om din hund eller katt drabbas av loppor beror det inte på dålig hygien. Lopporna bosätter sig mycket gärna i en varm päls, där också färska leveranser av blod är inom nära räckhåll. Därför är just våra husdjur en attraktiv bostad för lopporna.
Förutom att lopporna stortrivs i pälsen invaderar de även ditt hem i stor stil. Därmed är lopporna inte längre bara ett lokalt problem, som besvärar ditt husdjur och kanske också ger upphov till röda, runda och kliande bett på de andra i hushållet. Nej, lopporna finner sig tillrätta i ditt hushåll – och den efterföljande kampen för ett loppfritt hem blir både omfattande och utdragen.
LOPPORNA FLYTTAR IN ÖVERALLT!
Det är relativt enkelt att befria sin hund eller katt från loppor, men vad du kanske inte tänker på är att bara 5 % av lopporna faktiskt bor på ditt husdjur. De resterande 95 % av lopporna lever som ägg, larver och puppor i omgivningarna, det vill säga i soffan, sängen, på kuddarna och på dynorna – ja, till och med i springorna mellan golvbrädorna kan lopporna trivas och föröka sig. Därför finns det goda själ till att förebygga mot loppor om du vill undvika att de flyttar in hos dig.
“95 % av lopporna lever som ägg, larver och puppor i omgivningarna, alltså i soffan, sängen, på kudden och på dynorna – ja, till och med i springorna mellan golvbrädorna”.
FÅ 5 GODA RÅD: UTROTA LOPPORNA I DITT HEM
Om du har konstaterat att din hund eller katt har loppor krävs omfattande insatser och noggrann rengöring för att komma till rätta med loppor, ägg, larver och puppor. Det går snabbt att inleda behandlingen av loppor på din hund eller katt, men att gå igenom hela bostaden är ett större projekt. Vi ger dig därför här några goda, effektiva råd på vägen i din kamp mot lopporna.
- Dammsug noga och ofta: Soffan, sängen, stolar med textilier, paneler och springor. Dammsugning avlägsnar loppor i tidiga utvecklingsstadier, vilket är ett viktigt verktyg i kampen mot loppor.
- Kom ihåg att dammsugarpåsen ska kasseras efteråt, annars kommer den att fungera som kuvös för de outvecklade lopporna.
- Tvätta alla textilier i minst 60 grader. Lösa mattor, kuddar och dynor kan tvättas.
- Undvik golvtvätt i kampen mot lopporna. Lopporna älskar fukt, så om du tvättar ett golv med stora springor kläcks de outvecklade lopporna snabbare. Därmed blir de svårare att suga upp med dammsugaren, som är det mest effektiva verktyget i kampen mot loppor.
- Det är viktigt att vara tålmodig! Det kan ta flera månader innan alla lopporna har utrotats.
Du kan läsa mer i vår guide här.
GLÖM INTE UTOMHUSOMRÅDEN I KAMPEN MOT LOPPORNA
I kampens hetta kan det vara lätt att glömma alla de ställen där hunden eller katten vistas. Om du har hund bör du komma ihåg att även dammsuga bilen och bilens mattor noggrant, och tvätta eller frysa eventuella hundfiltar. Om du har en utekatt har den kanske en favoritplats i trädgårdsskjulet, garaget eller på trädgårdsstolens dyna – kom ihåg att ta en sväng med dammsugaren och rengöra textilierna även här.
KAN LOPPOR LEVA I TRÄDGÅRDEN?
Ja, det kan mycket väl finnas loppor i din trädgård. Gamla fågelbon är ett härligt ställe för loppor, och både fästingar och loppor trivs där det är fuktigt. Det finns dock ingen anledning att försöka hålla lopporna borta från trädgården – det är betydligt lättare att komma ihåg att behandla sin hund eller katt förebyggande mot loppor.
TIDEN EFTER KAMPEN MOT LOPPORNA
Eftersom loppans cykel från ägg till levande loppa tar flera månader kräver insatsen mot loppor också ett par månader för att man ska kunna vara helt säker. Du börjar med att behandla din hund eller katt och för att bli helt loppfri bör behandlingen pågå löpande var fjärde vecka i minst 3-4 månader.