Tusentals hund- och kattägare kämpar mot loppor på sina husdjur. Loppor på hundar och katter kan vara svåra att bli av med när de väl har flyttat in. Se här hur du kontrollerar om din hund eller katt har loppor, och hur du undviker de motbjudande små krypen. Det är ofta uppenbart att din hund eller katt har loppor.
Hunden eller katten kommer att klia, krafsa och bita sig själv i betydligt större utsträckning än normalt, och du kommer kanske att hitta pyttesmå bruna fläckar – avföring från levande loppor – på ditt golv. Den vanligaste reaktionen på loppor är klåda och hudirritation. Om du upptäcker små röda bett på dig själv eller dina barn kan även detta vara ett skäl till att kontrollera om ditt husdjur har loppor.
SÅ KONTROLLERAR DU PÄLSEN FÖR LOPPOR
Om din hund eller katt har fått loppor kommer du ofta att kunna se lopporna med blotta ögat när du kammar pälsen med en luskam. Ditt husdjurs hud kan vara irriterad eller ha utvecklat röda utslag, som är eksem.
HUR SER LOPPOR UT?
Loppor är 1-3 mm små. De är långa, bruna och vinglösa, men kan i gengäld hoppa otroligt högt/långt. Honlopporna är större än hanlopporna, men man kan inte se någon skillnad med blotta ögat. Huvudet har mundelar, och den långa, smala kroppen har långa, kraftiga ben med klor.
VAD KAN LOPPANGREPP LEDA TILL?
Om din hund eller katt har många loppor kan detta medföra hudirritation och kraftig klåda, som i slutändan i sin tur kan leda till matt päls, håravfall och hudirritation. Särskilt hundar kommer att bita sig i huden pga. klådan från lopporna, och därför kan stora sår uppstå. Din hund eller katt kan plötsligt drabbas av inflammation pga. öppna sår. Loppor kan också, i värsta fall, smitta katter med bandmask. Om detta händer ska du omedelbart behandla din katt.
Om du konstaterar symptom hos din hund eller katt, men inte kan lokalisera lopporna, kan det vara en bra idé att rådfråga en veterinär.
HUR SMITTAR LOPPOR?
Lopporna hoppar hur enkelt som helst på din hund eller katt, och tyvärr är lopporna överlevnadskonstnärer. Loppan har en livscykel som kräver målinriktad behandling. Den första loppan kan komma utifrån, eller från en pälsbeklädd artfrände. Kanske har din katt vistats på ett kattpensionat, kanske har din hund lekt med andra hundar som haft loppor.
HUR FORTPLANTAR LOPPOR SIG?
En vuxen honloppa kan lägga 50 ägg om dagen, när hon krälar runt i djurets päls. Det går därmed mycket snabbt från den första loppan till en fullskalig loppinvasion. Loppans ägg faller av djurets päls och gömmer sig i soffan, sängen, på mattan och på andra ställen i ditt hem. Äggen kläcks efter 2-10 dagar, varefter loppan har blivit en larv. Efter ca två veckor blir larven en s.k. puppa, som kan överleva i många månader i väntan på att ett värddjur eller en människa ska passera. Puppan kan dock redan omvandla sig till en loppa efter en vecka, om ett värddjur kommer förbi.
LOPPBETT HOS MÄNNISKOR
Om lopporna har flyttat in på ditt husdjur och i ditt hem kan det mycket väl hända att en eller flera personer i hushållet får röda, runda, kliande prickar, som ofta är koncentrerade i större grupperingar på kroppen. Dessa är loppbett, och de kan klia något alldeles fruktansvärt. Loppbett är inte farliga, men klådan kan vara svår att stå ut med, särskilt för de yngsta i familjen. Det kan mycket väl vara så att loppan har "hittat" just dig i naturen, men kontrollera alltid som försiktighetsåtgärd ditt husdjurs päls för loppor.
SÅ ENKELT FÖREBYGGER DU LOPPOR HOS DIN HUND ELLER KATT
Det finns flera olika sätt att förebygga loppor hos hundar och katter på. Vi erbjuder loppmedel för katter och hundar i olika viktklasser. Den mest sålda produkten i Sverige är FRONTLINE Vet och FRONTPRO, som verkar såväl förebyggande som behandlande mot fästingar, loppor och löss. Du kan läsa mer om våra produkter mot loppor, löss och fästingar här: parasitpreparat
Du kan också alltid be våra återförsäljare om råd och vägledning kring behandling av fästingar och loppor. Du hittar din närmaste Frontline-återförsäljare här.