LÖSSEN ÄR SMÅ MEN KAN LEDA TILL STORA BESVÄR
Löss irriterar både hundar och katter och smittar vid direkt kontakt. Om djuren får löss så sker det oftast under vinterhalvåret. Lössen är mycket artspecifika och varje djurart har också en egen lusart. En hundlus sprider sig därmed inte till katter och vice versa. Människor kan därför inte heller angripas av löss från hund eller katt.
Lössen är brungula och cirka 1 - 2,5 mm långa, med ägg som klistras fast i pälsen. De rör sig långsamt och trivs bäst i ansiktet eller på halsen, utom räckhåll för hunden eller katten. Lössen lever ut hela sina liv på samma värddjur. Vissa hundar och katter reagerar inte på dem medan andra kan få klåda, kala fläckar i pälsen eller sår.
- 01
- 02
- 03
LUSENS LIVSCYKEL
OLIKA TYPER AV LÖSS
Hundar kan angripas av två olika typer av löss. Något som de två typerna av löss har gemensamt är att de fäster sina ägg i hundens hår ända in till huden. När lössen har lagt äggen tar det ungefär en vecka innan äggen kläcks. Det är därför viktigt att behandlingen fortsätter även när du inte längre hittar några levande löss i pälsen.
Två typer av löss

Ligognathus setosus – den blodsugande lusen:
Denna lus suger blod från sin värd, orsakar klåda och kan leda till små sår och rödaktiga hudutslag.

Trichodectes canis – den pälsätande lusen:
Denna pälslus hittas vanligtvis på hundens huvud, hals och öron. I Sverige är pälsätande löss inte särskilt vanliga hos katter.