Löss

Inte bara på människor…

LÖSSEN ÄR SMÅ MEN KAN LEDA TILL STORA BESVÄR

Löss irriterar både hundar och katter och smittar vid direkt kontakt. Om djuren får löss så sker det oftast under vinterhalvåret. Lössen är mycket artspecifika och varje djurart har också en egen lusart. En hundlus sprider sig därmed inte till katter och vice versa. Människor kan därför inte heller angripas av löss från hund eller katt. 

Lössen är brungula och cirka 1 - 2,5 mm långa, med ägg som klistras fast i pälsen. De rör sig långsamt och trivs bäst i ansiktet eller på halsen, utom räckhåll för hunden eller katten. Lössen lever ut hela sina liv på samma värddjur. Vissa hundar och katter reagerar inte på dem medan andra kan få klåda, kala fläckar i pälsen eller sår.

SJUKDOMAR SOM KAN ÖVERFÖRAS FRÅN LÖSS

Löss sprider inga direkta sjukdomar eftersom de sitter på ett och samma värddjur under hela sina liv. Men de kan ändå orsaka många problem för hunden och katten. Vissa husdjur reagerar inte på dem medan andra kan få klåda, kala fläckar i pälsen, hudinflammationer eller sår.

  • 01
  • 02
  • 03

LUSENS LIVSCYKEL

Ägg

Lusen lägger 200 - 300 ägg som klistras fast på värddjuret och som ser ut som små vit-gula bananer.

Nymf

Ägget blir en nymf.

Vuxen lus

Efter 3 - 4 veckor har äggen blivit vuxna löss. Lössen lever ut hela sina liv på samma djur och är lätta att upptäcka i pälsen.

SYMPTOM PÅ LÖSS HOS HUNDAR

Hundar och katter som är smittade med löss beter sig annorlunda och uppvisar följande symtom:

  • Överdrivet kliande och krafsande.

  • Pälsen ser torr och ofräsch ut.

  • Håravfall, mest vid öron, nacke, axlar och ljumskar.

  • Anemi (blodbrist), speciellt hos mindre hundar som är kraftigt angripna av löss.

OLIKA TYPER AV LÖSS

Hundar kan angripas av två olika typer av löss. Något som de två typerna av löss har gemensamt är att de fäster sina ägg i hundens hår ända in till huden. När lössen har lagt äggen tar det ungefär en vecka innan äggen kläcks. Det är därför viktigt att behandlingen fortsätter även när du inte längre hittar några levande löss i pälsen.

Två typer av löss

Ligognathus setosus – den blodsugande lusen:

Denna lus suger blod från sin värd, orsakar klåda och kan leda till små sår och rödaktiga hudutslag.

Trichodectes canis – den pälsätande lusen:

Denna pälslus hittas vanligtvis på hundens huvud, hals och öron. I Sverige är pälsätande löss inte särskilt vanliga hos katter.

Så behandlar man mot löss

Löss är relativt ovanliga, men förekommer oftast under vinterhalvåret. Både hundar och katter kan drabbas, men behandlingen är relativt enkel. Det finns flera Frontline-produkter man kan behandla hunden eller katten med om de har fått löss.

För att bli av med lössen rekommenderar vi att man behandlar alla hundar och katter i huset med Frontline 2 gånger med 4 veckors mellanrum.

SÅ KONTROLLERAR DU OM DIN HUND ELLER KATT HAR FÅTT LÖSS

Det är relativt enkelt att kontrollera om din hund eller katt har löss eller inte. Om lössen har förökat sig kan man se dem krypa runt i pälsen. Om du misstänker att din hund eller katt har löss, men inte kan se dem med blotta ögat, kan du använda ett förstoringsglas. Man behöver inte vara veterinär för denna kontroll, det enda som behövs för att kontrollera pälsen för lusägg och/eller levande löss är ett par välfungerande ögon och eventuellt ett förstoringsglas. 

SÅ BEHANDLAR DU DIN HUND MOT LÖSS

När du väl har konstaterat att din hund har löss är det naturligtvis viktigt att börja behandla hunden för att bli av med dem. Nedan hittar du några bra tips på hur du kan gå tillväga.

  • Studera pälsen noggrant.

  • Tvätta hunden med ett milt hundschampo 2 - 3 dagar innan du påbörjar lusbehandlingen.

  • Använd ett preparat som är anpassat för hundens vikt.

  • OBS! Om du har flera hundar måste samtliga behandlas mot löss.

Andra parasiter