RESEREGLER OCH TIPS FÖR LURVIGA GLOBETROTTERS

RESEREGLER OCH TIPS FÖR LURVIGA GLOBETROTTERS
RESEREGLER OCH TIPS FÖR LURVIGA GLOBETROTTERS

När du ska resa med hund eller katt finns det vissa regler som måste följas för att ni ska få komma över gränsen. Det är t.ex. viktigt att djur som transporteras inte tar med sig smitta.

Det är viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Därför finns det regler att följa för den som vill ta djur över gränser. Alla hundar och katter som reser mellan olika länder ska ha ett pass som innehåller information om vaccinationsstatus för rabies. Inom EU gäller samma regel om att hundar och katter ska vaccineras mot rabies minst 21 dagar före inresa.

Några länder ställer också krav på fästing-/loppbehandling och avmaskning innan inresa. Du kan alltid hitta de senaste uppdateringarna av regelverket på Jordbruksverkets hemsida.

Reglerna för att ta in hundar, katter och illrar i Sverige varierar beroende på från vilket land djuret kommer. Hur djuret ska resa till Sverige kan också påverka vilka förberedelser som krävs. Klicka här så kan du läsa mer om vad du måste tänka på inför resan till och från Sverige.

Kom ihåg att det är ägarens eget ansvar att se till att djuret har de resehandlingar och vaccinationer som krävs. Kontakta din veterinär i god tid innan resan så att ni hinner ordna med allt.

Det kan vara bra att i förebyggande syfte behandla din hund mot fästingar, löss och loppor innan du åker eftersom de blir skyddade i upp till 5 veckor efter behandlingen. Samtidigt kan man försäkra sig genom att ta med en fästingborttagare så du snabbt kan ta bort fästingar om de skulle hitta till din hunds päls.

Här under hittar du en guide till hur du ser till att din hund och alla inblandade får det så bra som möjligt under tiden ni reser.

  1. Var säker på att din hund har ett temperament som är lämpligt för flygning.
    Vill du flyga med din hund ska du komma ihåg att alla hundar inte är lika bra på att hantera omständigheterna som flygandet innebär. Hundar har i allmänhet en ängslig personlighet och vill vara nära sin ägare, då är det inte så kul att spendera tid inuti en låda på ett flygplan. Det kommer helt enkelt vara en jobbig tid för din hund. Har du då andra alternativ än att flyga är det kanske något du borde fundera över en extra gång.
     
  2. Hitta en transportbur som har rätt storlek och passar din hund och ge den tid att vänja sig vid buren.
    Det är ett krav att buren ska vara så stor att hunden kan stå upp bekvämt och utan problem. Se till att buren du vill använda är godkänd för transport av flygbolaget att resa med. Utöver detta är ett av de enklaste sättet du kan göra din hund mer bekväm är att se till att den transporteras i en bur som den känner sig hemma i. Och var medveten om hur priserna på resor med djur kan variera. Information om detta finns hos respektive flygbolag.
     
  3. Ta med så många saker som möjligt som din hund är trygg och bekväm med.
    Det är viktigt att din hund reser med något den känner igen hemifrån. Det kan vara en leksak, filt, mat- och vattenskål. Det finns också mat- och vattenskålar speciellt utformade för att resa med. Då kan du köpa dessa i förväg och låta din hund vänja sig vid dem ett par veckor innan ni reser iväg.
    Var noga med att se till så att din hund har vatten och mat under flygningen och som den kan njuta av under vägen.
     
  4. Kom ihåg att din hund ska vaccineras enligt bestämmelser från landet du reser till.
    Det här är förmodligen en av de viktigaste punkterna på den här listan. Olika länder har olika bestämmelser för vad som krävs. Därför måste du själv se till att kolla upp vad som behövs så att du har rätt dokumentation och pass för att få komma in när du väl är framme.

    När du är säker på vad som krävs får du dina vaccinationer hos din veterinär, hundens pass kan också fås hos veterinären. Det utfärdas när din hund har fått de nödvändiga vaccinationerna.

    Det kan dessutom vara bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att försäkra dig om att försäkringen täcker eventuella olycksfall.
     
  5. Låt din hund fasta lite före avgången.
    Det här kanske låter lite extremt, men hundar klarar av att hoppa över en måltid och få lite mindre vatten under ett par några timmar. Med en liten fasta kan man förhindra onödiga ”situationer” på planet och det kan hjälpa din hund om den blir nervös, ängslig och eventuellt dålig i magen av att flyga.

Vi hoppas att våra råd hjälper dig inför din resa med din hund och att ni får en fantastisk semester ihop. Passa på att gå igenom vår kompletta checklista för en semester med hund när du ändå är här.