Så avlägsnar du fästingar från ditt husdjur
Du kommer väl ihåg att regelbundet leta efter fästingar i ditt husdjurs päls? Det är viktigt att veta hur du avlägsnar en fästing, så att du undviker att fästingen överför sjukdomsframkallande bakterier till din hund eller katt.
Vad är en fästing?
Fästingen är en blodsugande parasit, som kan bita sig fast på såväl människor som hundar och katter. Fästingen behöver färskt blod för att utvecklas. Om fästingen inte upptäcks kommer den vanligtvis att sitta kvar i 6-14 veckor innan den släpper taget om sitt byte. Fästingarna är som flest under fästingsäsongen, som sträcker sig från mars månad till höstens första nattfrost. En fästing suger i sig färskt blod ganska långsamt, och en enda enskild fästing orsakar inte blodbrist hos djur eller hos oss människor. Det finns dock ett antal sjukdomar som fästingar kan överföra till både djur och människor, och därför vill man verkligen undvika besök av dessa små objudna gäster.
Så avlägsnar du en fästing
Om ditt husdjur inte tagit emot förebyggande behandling mot fästingar bör du kontrollera pälsen ofta. Om du hittar en vårtliknande blodsugande fästing i djurets hudlager avlägsnar du den bäst med en fästingtång. Att avlägsna den på något annat sätt är en dålig idé, eftersom du då riskerar att fästingens huvud sitter kvar i djurets hud, vilket kan utvecklas till infekterade sår, som kräver behandling.
Kom ihåg att vara uppmärksam på...
Det är inte nödvändigtvis så att din hund eller katt påverkas av att ha en blodsugande fästing sittandes i huden, och hundar och katter uppvisar även olika symptom.
Symptom hos hundar:
- Feber
- Trötthet och muskelsmärtor
- Osäker och vinglig gång
Symptom hos katter:
- Hudirritation
- Slöhet i sällsynta fall
- Om du konstaterar något/några av dessa symptom hos din hund eller katt ska du – oavsett om du har lokaliserat fästingen eller ej – uppsöka veterinär.