SEMESTER MED HUNDEN – SEMESTERTIPS OCH CHECKLISTA

12 tips: checklista för semester med hundar
12 tips: checklista för semester med hundar

Har du en hund och planerar semester för hela familjen utan att exkludera er hund och bäste vän? Då finns det ett antal saker att vara medveten om när du planerar din semester. För att du och din familj ska kunna undvika problem och ha en härlig semester tillsammans med er hund har vi samlat några råd och tankar som du kan använda som riktlinjer under tiden du planerar. Om din hund inte alls trivs ute på vägen i en bil, eller till sjös i en båt, eller uppe i ett flygplan i en bur, är det kanske bättre att de får stanna hemma hos vänner eller bekanta.

Men om hunden ska följa med så har vi här samlat 13 tips för att hjälpa er få en så bra upplevelse som möjligt.

  1. Får hunden komma in på hotellet, campingplatsen eller där ni ska bo?
     
  2. Är området hundvänligt. Finns det skogar, stränder eller andra alternativ där din hund skulle trivas? Låt hunden stanna hemma om du åker på en storstadssemester.

    Tips: en av de bästa platserna för semester med hund i Sverige är västkusten, mer specifikt i Falkenberg. Där har de tre fantastiska hundbad att välja mellan där både hund, husse och matte kan bada. Norra delen av Olofsbo havsbad, södra delen av Skrea strand, som sägs vara den finaste stranden i hela Falkenberg, och södra delen av Ugglarps havsbad.
     
  3. Enkla saker som lätt kan glömmas bort:
    • Vatten- och matskål
    • Mat, vatten och godis
    • Leksaker
    • Korg eller filt som hunden är van vid
    • Bajspåsar, extra koppel och halsband
     
  4. Har hunden ett hundpass? Om du reser utanför Sveriges gränser är det viktigt att du känner till reglerna i det landet. Inom EU är EU-pass ett krav för husdjur. Hundpass kan utfärdas av din veterinär i samband med vaccinationer.
     
  5. Är hunden vaccinerad enligt gällande krav? Inom EU krävs en giltig vaccination mot rabies och hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask.
     
  6. Resor inom EU kräver att din hund och övriga husdjur ska vara ID-märkta med ett chip som sitter under huden. Det är även en bra idé med ett halsband med namn och telefonnummer om ni skulle ha oturen att hunden springer bort.
     
  7. Om ni ska på en bilresa, lämna aldrig din hund ensam i bilen under långa perioder. Lämna inte hunden i bilen i över huvud taget om det är soligt och varmt.
     
  8. Se till att hunden får frisk luft medan du kör. I den bakre delen av en bil kan det bli extra varmt.
     
  9. Är det så att det blir väldigt varmt är det viktigt att hunden får vatten. Så var noga med att ha mycket vatten med er i bilen.
     
  10. Köp inte hundmat under semestern. Det är lätt att ha maten i mindre väskor och portionera ut över tiden ni spenderar på resande fot. På så sätt sparar du både tid och pengar.
     
  11. Om du förväntar dig att din hund ska stanna hemma i husvagnen eller på hotellrummet medan du är ute och upplever området, bör du verkligen överväga att låta hunden stanna hemma hos vänner eller bekanta under tiden ni reser. Det kan vara väldigt läskigt och skrämmande för hundar att bli lämnade ensamma i en ovan och okänd miljö.
     
  12. När ni väl är hemma igen kan det vara skönt att ge din hund ett ordentligt bad med hundschampo, balsamspray för hundar och mycket mer.
     
  13. Det är också viktigt att ni kontrollerar att inga fästingar har satt sig i hundens hud under resan. Fundera på att behandla hunden mot löss, loppor och fästingar direkt efter eller innan semestern börjat eftersom skyddet mot parasiter håller i upp till 5 veckor.