Våren och fästingarna är på väg
Våren närmar sig snabbt, och när vädret blir mildare vaknar de små blodsugande krypen igen och börjar plåga både oss människor och våra husdjur. Här kan du läsa om vad du kan göra för att skydda din hund eller katt mot vårens plågoandar: Fästingar och loppor.
Äntligen kan vi känna doften av våren. De små vårblommorna har börjat kika fram, fåglarna sjunger högre och högre för var morgon som går och vårt humör förbättras i takt med att solens strålar blir varmare. Men den idylliska, varma våren innebär också att vi måste börja fokusera på fästingar. Vårens ankomst innebär även att 2019 års fästingsäsong är över oss.
När våra husdjur vistas utomhus, och när temperaturen har passerat 7 grader, trivs fästingarna mycket bra. Det innebär att din hund eller utekatt kan få besök av dessa objudna gäster, och därför är det en bra idé att påbörja behandlingen mot fästingar och loppor redan nu – innan de biter sig fast på din hund eller katt.
NÄR BÖRJAR FÄSTINGSÄSONGEN?
Generellt börjar fästingsäsongen i Sverige i mars månad, men det beror naturligtvis också på väderförhållandena. Om vädret plötsligt blir mycket milt börjar fästingsäsongen kanske lite oväntat, men det är inte för sent att påbörja en behandling när du hittar den första fästingen på ditt husdjur. Vårt preparat FRONTLINE Comp inte bara behandlar – det förebygger också.
HÄR FINNS FÄSTINGARNA
Man hör ofta att fästingar i första hand uppehåller sig i skogen. Men även om du bor i ett villaområde, där du inte är omgiven av varken högt gräs, skog eller buskage, kan fästingarna definitivt ligga på lur i närheten – de kan mycket väl gömma sig ute på din gräsmatta.
Fästingar finns även i stadsmiljöer. Det innebär att när du promenerar i parken med din hund riskerar ni att en fästing hoppar på hunden. Därför rekommenderar vi att du behandlar din hund, även om du och din hund är stadsbor.
När våra husdjur vistas utomhus, och när temperaturen har passerat de 7 graderna, trivs fästingarna extra bra. Det innebär att din hund och utekatt kan få besök av de objudna gästerna, och därför är det en bra idé att påbörja din behandling av fästingar och loppor – även innan de biter sig fast på din hund eller katt.
HUR BEHANDLAS FÄSTINGAR?
Fästingarna behöver näring för att leva, och det är därför vi hittar de små blodsugarna på oss själva och på våra husdjur. Det går inte att behandla oss människor mot fästingar, men eftersom vi inte har päls är det trots allt lite enklare att hitta dem i våra hudveck än i våra husdjurs päls.
Om du vill slippa att leta efter fästingarna på din hund eller katt är det en bra idé att påbörja behandlingen innan temperaturen stiger.
HUR HITTAR JAG FÄSTINGAR OCH LOPPOR?
När vädret är mildare rekommenderar vi att du dagligen går på fästingjakt i ditt husdjurs päls, om du inte redan har påbörjat den förebyggande behandlingen med FRONTLINE Comp.
Detta kräver att din hund eller katts päls finkammas – särskilt om ditt husdjur är långhårigt, och det kan ta lång tid om ditt husdjur kanske inte är så samarbetsvilligt.
Fästingen eller fästingarna kommer att sitta direkt på djurets hud, där de biter sig fast och långsamt suger i sig värddjurets blod. De liknar ofta små vårtor vid första anblicken, men de blir större i takt med att de fyller sig med blod.
Lopporna hittar du i allmänhet snabbare, eftersom din hund eller katt kommer att börja klia sig, och du kommer kanske själv att drabbas av små röda bett – lopporna biter även oss människor i jakten på blod. Oftast hittar du minst två röda bett på rad, och ofta många fler.
SÅ HÄR AVLÄGSNAR DU FÄSTINGEN
Som djurägare är det en bra idé att skaffa sig en fästingtång, så att du kan avlägsna fästingen genom att dra ut den.
Det finns många gamla huskurer, där sprit, margarin eller andra hushållsprodukter används, men du riskerar att fästingens huvud blir sittande i djurets hud. Detta kan leda till infekterade sår, som kräver behandling.
SYMPTOM PÅ FÄSTINGBETT
Hundar och människor är mer mottagliga för fästingbetts följdsjukdomar än katter. Katter med oupptäckta, blodsugande fästingar kan dock drabbas av stark hudirritation, och i vissa fall kan orkeslöshet förekomma.
Om din katt verkar uppleva dessa symptom ska du omedelbart uppsöka veterinär. Hundar kan drabbas av symptom som feber, trötthet, muskelsmärtor, ansiktsförlamning och vinglig och osäker gång.
Om du konstaterar något/några av dessa symptom – oavsett om du har lokaliserat fästingen eller ej – bör du omedelbart uppsöka veterinär.
SLIPP BESVÄREN OCH SLIPP FÄSTINGAR OCH LOPPOR
Som djurägare kan vi skydda våra små och stora fyrbenta vänner mot både fästingar och loppor – och även vi ägare kan slippa besvären.
Med Frontline Combo Vet behandlar du din hund eller katt en gång i månaden. Påföringen är i droppform, och droppas direkt från pipetten och ner i djurets hud.
Vi rekommenderar att djuret behandlas i nackregionen, där det inte kan slickas av, och att pipetten bortskaffas när den är tömd.
HUR FUNGERAR FRONTLINE COMBO VET?
Frontline Combo Vet dödar och förebygger fästingar, löss och loppor på hundar och katter. Produkten finns i flera olika varianter, allt efter vad ditt husdjur väger – och om det är till en hund eller till en katt.
De olika kilointervallen är tydligt angivna på förpackningen, men du kan alltid fråga våra återförsäljare om det är något du är osäker på.
Du kan läsa allt om FRONTLINE Comp innehåll här.